У БЕБ заявили, що готові почати роботу, але досі не мають своєї будівлі

Бюро економічної безпеки (БЕБ) оголосило про готовність розпочати роботу. Однак відомству поки не виділили будівлю для офісу

Редактор стрічки новин
У БЕБ заявили, що готові почати роботу,…
Фото: Бюро економічної безпеки України/Facebook

Директор БЕБ Вадим Мельник направив на погодження міністерствам проект постанови Кабінету міністрів "Про початок діяльності Бюро економічної безпеки".

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу БЕБ.

Як зазначається у проекті постанови, БЕБ встиг укомплектуватися на 30% від загальної штатної чисельності центрального апарату Бюро, що дозволяє органу розпочати роботу – станом на 22 листопада у БЕБ працевлаштовано 214 працівників. Серед них - державні службовці, гласні штатні працівники, які мають спеціальні звання, а також особи, працевлаштовані за трудовими договорами.

Однак, попри готовність БЕБ працювати, за органом досі не закріплена власна обладнана будівля.

"Затягування процесу виділення приміщення для БЕБ з боку Кабінету міністрів України може унеможливити процес передачі кримінальних проваджень та роботу органу в цілому", – наголошують у відомстві.

У повідомленні також нагадали, які злочини розслідуватиме БЕБ після запуску:

  • фінансові та податкові правопорушення (зокрема, "скрутки" НДС);

  • махінації зі сплатою податків, фальсифікація податкової звітності тощо;

  • виготовлення та розповсюдження нелегальних підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо);

  • підробка грошей та фінансових документів;

  • перешкоджання законній господарській діяльності тощо.

При цьому повноваження з опрацювання таких справ втрачають Національна поліція, СБУ та податкова міліція, яка ліквідується.

"Особливість БЕБ в тому, що це аналітичний орган з правоохоронною функцією. Крім здійснення традиційного кримінального розслідування без силового тиску на бізнес, аналітик Бюро буде здійснювати кримінальний аналіз та надавати рекомендації детективу під час ведення слідства. Аналітика дасть змогу працювати на випередження та запобігання кримінальним проявам в економіці, а не реагувати на них постфактум", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у січні 2021 року Верховна Рада створила Бюро економічної безпеки (БЕБ). Воно має стати єдиним органом, який розслідуватиме злочини, що пов'язані з економікою.

20 серпня Кабінет міністрів призначив головою Бюро економічної безпеки керівника Державної фіскальної служби Вадима Мельника.

22 вересня Верховна Рада відтермінувала початок роботи Бюро економічної безпеки до 25 листопада.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme