У Bellingcat розповіли, коли Зеленський уперше дізнався про спецоперацію по "вагнерівцям"

Про спецоперацію з так званими "вагнерівцями" президент України Володимир Зеленський уперше довідався 15 червня 2020 року під час чергового понеділкового брифінгу з питань безпеки з керівниками спецслужб

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
У Bellingcat розповіли, коли Зеленський…
Фото: ЕРА

Принаймні так у своїх свідчення вказали колишні співробітники Головного управління розвідки.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Bellingcat, які 17 листопада опублікували повне розслідування по "справі вагнерівців". 

Розслідувачі Bellingcat встановили, що групі ГУР була потрібна допомога СБУ у складанні короткого списку найманців, які були найважливішими для України.  Щоб цю допомогу запросити, потрібно було схвалення Офісу президента.

Після доповіді щодо вагнерівців, яку Зеленський заслухав на брифінгу 15 червня, він схвалив операцію, намічену на 26 червня 2020 року та попросив підготувати докладний план реалізації проекту під кодовою назвою "Авеню".

Після того, як документ затвердив голова Міноборони (це сталося 1 липня 2020 року, – ред.), очільник ГУР Василь Бурба та заступник директора СБУ Руслан Баранецький регулярно проводили брифінги для президента про хід реалізації проекту .

Нагадаємо, годину тому Bellingcat опублікував першу частину розслідування про ймовірний зрив операції з так званими "вагнерівцями". Зауважимо, цій справі будуть присвячені публікації у трьох форматах.

Довідка: 29 липня 2020 року в Білорусі затримали бойовиків із ПВК "Вагнера": 32 – під Мінськом, ще одного – на півдні країни. Серед них були і ті, хто воював проти України на Донбасі.

Тоді правоохоронці Білорусі повідомили, нібито до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації у період виборчої кампанії.

11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генпрокуратури Білорусі запити про видачу 28 бойовиків (серед яких 9 громадян України), яких підозрюють в участі у терористичній організації.

14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав 32 затриманих "вагнерівців" Росії.

17 серпня народний депутат України Олексій Гончаренко звинуватив оточення президента України Володимира Зеленського у зливі ворогам секретної інформації про таємну спецоперацію українських спецслужб з затримання російських бойовиків у Білорусі.

18 серпня головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов із посиланням на власні джерела заявив, що ситуація з появою в Білорусі "вагнерівців" була нібито частиною секретної операції СБУ і ГУР Міноборони України, яка зірвалася через витік інформації з Офісу президента.

Він повідомив також, що президент Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнерівців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

Водночас в ОП, Службі зовнішньої розвідки та СБУ спростували цю інформацію.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme