У Держдепі США відреагували заявою на блокування судової реформи в Україні

США наголошують, що й надалі сприятимуть судовій реформі в Україні

Редактор стрічки новин
У Держдепі США відреагували заявою на бл…
Фото: Pixabay

Державний департамент США закликав Україну імплементувати судову реформу та прискорити процес формування Вищої ради правосуддя.

Про це йдеться в офіційній заяві речника Держдепу Неда Прайса, передає Depo.ua з посиланням на прес-службу американського дипломатичного відомства.

Нед Прайс наголосив, що судова реформа має вирішальне значення для зміцнення верховенства права та залучення іноземних інвестицій в Україну.

Як зазначається у заяві, у липні Україна ухвалила історичний закон, який дає можливість для справжньої реформи судової влади. Зі свого боку міжнародні партнери, відповідно до цього закону, номінували висококваліфікованих експертів для оновлення найважливішого органу судового управління в Україні – Вищої ради правосуддя. Однак 13 вересня Рада суддів України відмовилася від висунення своїх представників для участі в процесі.

У Держдепі застерігають, що ця відмова "загрожує зірвати обіцянки про справжню судову реформу в Україні".

Водночас речник Держдепу додав, що ще є час, аби зберегти позитивний імпульс.

"Рада суддів може виконати свій обов’язок щодо імплементації закону та висунути кандидатури", – йдеться у заяві.

Американська сторона підкреслює, що й надалі сприятиме життєво важливій реформі, для того, щоб народ України "міг довіряти своїм судам та суддям, а також щоб Україна могла продовжувати свій шлях до євроатлантичної інтеграції".

У Держдепартаменті США також додали, що судова реформа створить більше робочих місць та економічних можливостей, а також забезпечить справедливість, на яку заслуговує український народ.

Нагадаємо, 13 вересня в Україні Рада суддів не змогла обрати трьох кандидатів до складу Етичної ради з перевірки кандидатів до Вищої ради правосуддя та діючих членів ВРП. Жоден із кандидатів не набрав необхідної кількості голосів – за кандидатів проголосувало лише 4 члени Ради суддів з 26. Таким чином Рада суддів фактично заблокувала судову реформу у питанні очищення Вищої ради правосуддя.

На провал щодо обрання Етичної ради відреагував Офіс президента. 16 вересня в ОП відбулася зустріч президента Володимира Зеленського із керівництвом Ради суддів, Верховного Суду, представників парламенту, а також послів "Великої сімки" через зупинку судової реформи.

За підсумками зустрічі в Офісі Президента України учасники підписали спільну заяву, в якій висловили занепокоєння тим, що Рада суддів України не здійснила протягом тридцяти днів вичерпних заходів задля належної реалізації вимог закону щодо делегування кандидатів з числа суддів або суддів у відставці до складу Етичної ради, чим відтермінувала її формування на невизначений час.  Учасники зустрічі наполягають на якнайшвидшому завершенні формування Етичної ради та конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та початку їхньої роботи. 

Довідка: Етична рада – незалежний орган, який оцінюватиме на доброчесність членів та кандидатів до Вищої ради правосуддя. Його створення – частина судової реформи в Україні. До складу Етичної ради за законом повинно увійти 6 осіб: трьох представників пропонує Рада суддів, ще трьох – міжнародні організації, з якими Україна співпрацює у галузі запобігання корупції.

Читайте також: В Україні по-новому запрацює Вища рада правосуддя: Основні зміни у законах

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme