У ЄС прогнозують "твіндемію" – епідемію одразу двох хвороб

У ЄС прогнозують одночасну епідемію коронавірусу та сезонного грипу

Журналіст стрічки новин
У ЄС прогнозують "твіндемію" – епідемію…
Фото: Рixabay

Таке явище має назву "твіндемія". На думку експертів, причиною сплеску сезонного грипу може стати мала мобільність населення країн ЄС через пандемію. Зокрема, це призвело до зменшення імунітету до сезонних вірусів.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Reuters.

"Мене дуже непокоїть грип, адже протягом тривалого часу населення європейських країн майже не циркулювали між собою, ми можемо відійти від звичайних сезонних грипів", — пояснив експерт Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC) Пасі Пенттінен.

За його словами, у грудні кількість випадків грипу в європейських відділеннях інтенсивної терапії стабільно зростала до 43 в останній тиждень року, що значно нижче за звичайні цифри. Однак у 2020 році фіксували усього один випадок захворювання на сезонний грип за аналогічний період.

На думку фахівців, до Європи можуть повернутися пандемії сезонного грипу. Зокрема, поширення грипу може розтягнутися навіть до початку літа. Хоча наразі тяжких випадків грипу не фіксують, є ризики погіршення ситуації. Крім того, ефективність вакцин від грипу може суттєво знизитися через паузу у циркуляції сезонних інфекцій.

У звіті ECDC також додали, що "твіндемія" може призвести до навантаження на систему охорони здоров’я країн ЄС, які нині переживають погіршення епідеміологічної ситуації у зв'язку із поширенням варіанту коронавірусу "Омікрон".

Нагадаємо, дещо раніше Moderna анонсувала комбіновану вакцину проти грипу та COVID-19. Комбінована вакцина дозволить пацієнтам отримати ширший захист від захворювань.

Читайте також: COVID-2022: До чого нам готуватися

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme