У Кабміні розповіли, що буде зі звичайною пенсією після оформлення накопичувальної

Запровадження накопичувальної пенсії не означає відмову від існуючої солідарної системи

Журналіст стрічки новин
У Кабміні розповіли, що буде зі звичайно…
Фото: Рixabay

Зазначимо, що наразі українська влада розглядає декілька різних стратегій.

В уряді вважають, що зараз ідеальний час для таких реформ. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час засідання робочої групи з питань запровадження обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення, передає Depo.ua.

"Ми підтримуємо необхідність введення накопичувального рівня. Ми вважаємо, що на сьогоднішній час досить сприятливий момент саме для цього. Ми готові максимально долучатися, відпрацьовувати законопроекти, і ми вважаємо, що ця реформа на сьогоднішній момент назріла", – наголосив Марченко.

Він зазначив, що в Україні з'явиться додаткова пенсія. Водночас залишиться солідарна система, яку треба буде збалансувати.

За словами Марченка, ця реформа є досить складним завданням для системи публічних фінансів, і всі учасники обговорення повинні розуміти, що це створює додаткове фіскальне навантаження на державний бюджет і потребує політичного рішення щодо часу введення системи та об'єктивної можливості системи державних фінансів.

"Ми розглядаємо кілька варіантів. Я думаю, ми зупинимося на варіанті поступового введення цієї системи, і, можливо, буде комплексне рішення. З 2023 року ми будемо готові запропонувати, яким чином, який відсоток саме цих відрахувань може бути. Я б не хотів зупинятися зараз, може 1% бути або скільки, це питання зараз дискутується", – зауважив міністр.

Він додав, що серед іншого необхідно підвищити рівень довіри населення до накопичувальної пенсійної системи, щоб на початковому етапі її впровадження активним учасником була держава.

"Ключове і головне, що держава повинна бути активним учасником цього процесу, створити довіру до системи, показати громадянам, що це дійсно може бути так, і потім вже на другому етапі створити основи для децентралізації системи пенсійного накопичення. Це підтримується і прем'єр-міністром, і Міністерством соціальної політики", – розповів очільник Мінфіну.

Водночас Марченко зізнався, що основним інструментом Мінфін бачить облігації внутрішньої державної позики.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що в Україні з'являться соцпакети з накопичувальними пенсіями.

Довідка: Наприкінці квітня Міністерство соціальної політики представило законопроект про запровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи.

Він пропонує зменшити розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та зменшення ставки податку з доходів фізичних осіб.

Документ суттєво розширює охоплення системою пенсійних накопичень людей з незахищених категорій населення.

Також він дозволяє українцям обирати авторизований пенсійний фонд, змінювати його, отримувати інформацію про стан свого рахунку та здійснені операції.

Також законопроект пропонує визначити основним видом виплат у системі накопичень довічну виплату у розмірі щонайменше одного прожиткового мінімуму

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme