У Кабулі невідомі напали на військовий госпіталь: Близько 20 людей загинули (ФОТО, ВІДЕО 21+)

У столиці Афганістану Кабулі невідомі вчинили напад на військовий госпіталь

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У Кабулі невідомі напали на військовий г…
Скріншот

За попередніми даними, внаслідок теракту загинули 19 людей, ще 50 отримали поранення різної важкості.

Відповідальність за напад на себе досі не взяло жодне угруповання, повідомляє Depo.ua із посиланням на Deutsche Welle.

Зазначається, що у військовому шпиталі прогриміли декілька вибухів, після чого почалася стрілянина. У Міноборони уряду талібів заявили, що більшість загиблих були цивільними. При цьому, конкретну цифру загиблих та поранених там не озвучили.

Згідно з даними Associated Press із посиланням на представників Міноборони, шестеро нападників спершу підірвали бомбу біля входу до будівлі, а потім намагалися прорватися всередину, утім їх зупинили бійці "Талібану".

Водночас у "Талібані" заявили, що силовики схопили двох із шістьох нападників, решту було вбито.

Своєю чергою дописувачі у Twitter, які поділилися світлинами та відео з місця події вказують, що до теракту причетна "Ісламська держава", а кількість загиблих зросла та за різними даними сягає від 23 до 25 осіб.

Нагадаємо, на початку жовтня у Кабулі біля мечеті стався потужний вибух. Тоді загинуло 12 осіб, а ще 30 – отримали тяжкі поранення.

Довідка: Війна в Афганістані за участі США почалася з терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, за якими стояло терористичне угруповання "Аль-Каїда".

Тоді "Талібан" звинуватили в тому, що він надав терористам, зокрема їхньому лідерові Усамі бен Ладену, притулок на території Афганістану. Таліби це заперечували. Зрештою у жовтні 2001 року США розпочали операцію в країні. Бен Ладена там не знайшли, а тодішньому лідерові талібів муллі Омару вдалося втекти. Не зважаючи на це влада "Талібану" під натиском США була повалена.

Влітку 2021 року війська НАТО і США почали остаточне виведення військ з Афганістану. Цим скористався радикальний рух "Талібан", який посилив наступ на країну.

15 серпня бойовики "Талібану" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом залишив країну. 

Представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади. В аеропорту Кабула відбулася масштабна програма евакуації людей. Військові різних країн, в тому числі і України, допомогли вибратися з Афганістану десяткам тисяч людей. 

30 серпня пізно ввечері США повністю завершили введення своїх військ з Афганістану, тим самим завершивши 20-річну місію американських військових у цій країні.

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme