Вибух у мечеті в Афганістані: Відповідальність за десятки жертв взяла на себе ІДІЛ

"Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за напад терориста-смертника на шиїтську мечеть у Кандагарі на півдні Афганістану. Тоді загинули десятки людей

Журналіст стрічки новин
Вибух у мечеті в Афганістані: Відповідал…
Фото: Рixabay

Терористи у своїй заяві заявили, що двоє їхніх бойовиків застрелили охоронців мечеті, проникли всередину та підірвали себе між двома групами вірян.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Reuters.

Одна з таких груп налічувала близько 300 осіб.

Це вже другий тиждень поспіль, коли ісламісти здійснюють напади на п’ятничні зібрання шиїтів в Афганістані.

Як відомо, внаслідок трьох вибухів у Кандагарі загинули щонайменше 32 людини та ще 53 – отримали поранення. 

Нагадаємо, на початку жовтня у Кабулі біля мечеті стався потужний вибух. Тоді загинуло 12 осіб, а ще 30 – отримали тяжкі поранення.

Довідка: Війна в Афганістані за участі США почалася з терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, за якими стояло терористичне угруповання "Аль-Каїда".

Тоді "Талібан" звинуватили в тому, що він надав терористам, зокрема їхньому лідерові Усамі бен Ладену, притулок на території Афганістану. Таліби це заперечували. Зрештою у жовтні 2001 року США розпочали операцію в країні. Бен Ладена там не знайшли, а тодішньому лідерові талібів муллі Омару вдалося втекти. Не зважаючи на це влада "Талібану" під натиском США була повалена.

Влітку 2021 року війська НАТО і США почали остаточне виведення військ з Афганістану. Цим скористався радикальний рух "Талібан", який посилив наступ на країну.

15 серпня бойовики "Талібану" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом залишив країну. 

Представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади. В аеропорту Кабула відбулася масштабна програма евакуації людей. Військові різних країн, в тому числі і України, допомогли вибратися з Афганістану десяткам тисяч людей. 

30 серпня пізно ввечері США повністю завершили введення своїх військ з Афганістану, тим самим завершивши 20-річну місію американських військових у цій країні.

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme