У Канаді збудують космодром для українських ракет

Наприкінці 2021 року в провінції Канади Нова Скотія розпочнеться будівництво стартового комплексу для запуску космічних апаратів на українському ракетоносії "Циклон 4М"

Журналіст відділу новин
У Канаді збудують космодром для українсь…
Фото: Рixabay

Перший запуск української ракети планується орієнтовно на кінець 2023 року.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр України – міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський за підсумками зустрічі з виконавчим директором канадської компанії Maritime Launch Services LTD Стівом Матьє, передає Depo.ua.

За словами Уруського, у проекті беруть участь вітчизняні державні підприємства "Конструкторське бюро "Південне імені М. К. Янгеля" та "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені А. М. Макарова".

Урядовець запевнив, що Мінстратегпром у межах своїх повноважень готовий надавати сприяння підприємствам космічної галузі України під час реалізації цього проекту, адже він є взаємовигідним і відкриває широкі можливості для обох держав.

Зі свого боку Матьє повідомив, що вже існують попередні домовленості з компаніями зі США щодо запуску їхніх супутників українським ракетою-носієм "Циклон-4М".

"Переконаний, що створення на комерційній основі стартового комплексу для запусків космічних апаратів в Канаді та використання на ньому українських ракети-носіїв надасть додатковий імпульс для технологічного розвитку підприємств космічної галузі України та сприятиме виходу нашої держави на ринки надання послуг із виведення космічних апаратів на навколоземну орбіту", – наголосив Уруський.

Крім того, він нагадав, що реалізація окремих аспектів українсько-канадського проекту "Циклон-4М" передбачена Загальнодержавною цільовою науково-технічною космічною програмою України на 2021-2025 роки, ухвалення якої очікується найближчим часом у Верховній Раді України.

Планується, зокрема, створення маршового двигуна РД-870 тягою 80 тс та його подальше використання як маршового для першого ступеня зазначеного ракети-носія.

У Канаді збудують космодром для українських ракет

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до США наприкінці серпня обговорив із керівником Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) Біллом Нельсоном спільні проекти у сфері космосу.

Згодом у Держкосмічному агентстві розповіли, скільки коштуватиме і звідки полетить українська ракета.

Повідомлялося також, що в 2022 році Україна відправить свою місію на Місяць. У межах такої місії на Місяць доставлять наукову апаратуру, виготовлену в Україні, для досліджень на поверхні супутника Землі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme