У МОЗ розповіли, коли в Україні знову можуть ввести локдаун

Не виключено, що вже цієї осені в Україні можуть знову запровадити жорсткий карантин у зв'язку з поширенням коронавірусу. Щоб цього не сталося, "затишшя" з захворюваністю на COVID-19 треба використати для прискорення темпів вакцинації

Редактор стрічки новин
У МОЗ розповіли, коли в Україні знову мо…
Фото: КМДА

Про це сказав головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю "Українській правді", передає Depo.ua.

Він наголосив, що все залежатиме від темпів вакцинації проти COVID-19. Адже досвід багатьох країн показує, що за достатнього рівня охоплення вакцинацією можна або зовсім скасувати карантинні обмеження, або значно скоротити летальність і навіть захворюваність.

"Зараз ми використовуємо адаптивний карантин, що працює за фіксованими показниками. У нас є загальна умова: якщо у двох або більше регіонах протягом певного часу перевищено 2 або більше показників, то Україна буде переходити на наступний епідрівень - тобто жовтий, помаранчевий або навіть червоний. Тому все залежить від того, як швидко буде завершено вакцинацію груп ризику та загального населення, і яка кількість випадків буде реєструватися", - зазначив головний санлікар.

Водночас, за словами Кузіна, зараз в Україні немає ознак спалаху захворюваності на COVID-19.

"Ситуація спокійна, однак цей спокій ми маємо використати для вакцинації ... Зараз є показники як для кожної області, так і для загальнонаціонального рівня. Тому ми будемо використовувати такий же механізм карантину, який працював у січні, в березні й навіть торік. Ця модель, здається, усталена з листопада 2020-го року, вона доволі гнучка та чутлива", - повідомив він.

При цьому декілька областей України вже демонструють загрозливу тенденцію щодо захворюваності.

"Ми бачимо найменші відхилення від показників і завчасно отримуємо інформацію про загрозливі тенденції на рівні областей. За підсумками кількох минулих днів ми бачимо, що більшість регіонів перебуває на рівні плато. Загрозливу тенденцію зараз показує Київ, Харківська та Луганська області - там ми маємо посилити систему виявлення та ізоляції контактних осіб і переконатись, що на рівні ОТГ застосовують адекватні протиепідемічні заходи", - сказав Ігор Кузін.

Нагадаємо, станом на ранок 29 липня, в Україні від початку епідемії зафіксовано 2 250 907 випадків зараження коронавірусом та 52 916 летальних випадків, одужали – 2 185 849 осіб. За минулу добу зафіксували 846 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. 

За останніми даними, в Україні підтверджено 17 випадків зараження коронавірусом штаму "Дельта"

Читайте також: Україна на карантині до 31 серпня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme