У МЗС прокоментували скарги Росії на рішення щодо "скіфського золота"

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова прокоментувала скарги Росії щодо рішення Апеляційного суду Амстердама у справі про "скіфське золото"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У МЗС прокоментували скарги Росії на ріш…
Фото: Facebook Еміне Джапарової

За її словами, в Україні не здивовані, що російські окупанти затягуватимуть судовий процес по "скіфському золоту", який триває сім років.

"В останній день – 26.01.22 – так звані "музеї" в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції "скіфського золота" Україні. Ми не здивовані, що російський окупант хоче продовжити свою брудну гру, щоб на якомога довше затягнути судовий процес, який уже триває сім років. Але скільки б це не тривало в часі, ми продовжимо захист своїх інтересів", – наголосила вона.

Джапарова додала, що Україна готова довести своє право на артефакти вже у Верховному суді Королівства Нідерланди.

У МЗС прокоментували скарги Росії на рішення щодо "скіфського золота"

Зауважимо, 19 січня слідчий комітет Росії розпочав дослідчу перевірку за фактом "розкрадання колекції "скіфського золота", яка належить чотирьом музеям Криму.

Нагадаємо, колекцію "скіфського золота" вивезли з Криму на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року, ще до того, як півострів незаконно анексувала Росія. Через анексію Росією Криму (яку Нідерланди не визнають) виникло запитання, кому повертати кримську колекцію. Україна вимагала від музею повернути експонати.

14 грудня 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама (Нідерланди) ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв із колекції "Крим – золотий острів у Чорному морі" (так зване "скіфське золото") повинні бути повернуті в Україну. 

26 жовтня Апеляційний суд Амстердама визнав "скіфське золото" українською власністю та постановив передати його Україні.

У Києві очікують, що експонати повернуться в Україну вже незабаром. Українська влада заявляла також, що ці експонати повернуть в кримські музеї після деокупації півострова.

27 жовтня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росії належить ретельно проаналізувати подальші судові перспективи у справі про "скіфське золото".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme