У МЗС заявили, що Іран не пропонував Україні компенсацію за збиття літака МАУ

Іран не пропонував державі Україна виплату компенсації за загибель громадян у катастрофі літака МАУ, збитого над Тегераном 8 січня 2020 року

Журналіст стрічки новин
У МЗС заявили, що Іран не пропонував Укр…
Фото: Pixabay

Водночас Іран запропонував виплати родинам загиблих.

Про це у коментарі "Суспільному" повідомила директорка департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова, передає Depo.ua.

"Україні як державі виплати не пропонувалися. Дійсно пропонувалися компенсації родинам, і це питання кожної родини. Але для держави ключове — не гроші, а цінності та верховенство права… Це питання в справедливості та відповідності дій Ірану нормам міжнародного права. Він зобов’язаний діяти згідно з міжнародним правом не тільки перед Україною, а й перед усім світом", — наголосила Золотарьова.

З її словами, Україна не відмовиться від претензій до Ірану, оскільки це її суверенне право і право на свій захист у міжнародних інстанціях

У МЗС також прокоментували відмову Ірану від участі в переговорах у Міжнародній групі з координації допомоги жертвам рейсу літака МАУ й одночасну готовність до двосторонніх переговорів з постраждалими країнами. Очільниця департаменту назвала це "маніпуляціями Ірану з цивілізованим світом".

Нагадаємо, раніше в Офісі генпрокурора пояснили, чому Іран не розкриває імена підозрюваних у збитті літака МАУ.

Довідка: 8 січня 2020 року невдовзі після зльоту з тегеранського аеропорту імені Імама Хомейні розбився літак Boeing-737 рейсу PS752 української авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ). Внаслідок трагедії загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

11 січня 2020 року Іран офіційно визнав, що збив український пасажирський літак "Міжнародних авіаліній України", але наголосив, що зробив це випадково.

30 грудня 2020 року в МЗС України заявили, що розмір компенсацій сім'ям загиблих в катастрофі літака МАУ в Ірані мають визначити під час переговорів.

17 лютого 2021 року Україна заявила, що сподівається у досудовому порядку вирішити з Іраном ситуацію довкола катастрофи українського літака біля Тегерану.

20 лютого Військова прокуратура Ірану завершила розслідування катастрофи літака МАУ і готує обвинувальний акт, щоб передати справу до суду

17 березня Іран оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака авіакомпанії МАУ в січні 2020 року.

6 квітня стало відомо, що у справі про збиття літака МАУ 10 іранським посадовцям висунули звинувачення.

26 квітня американські ЗМІ із посиланням на перехоплений запис переговорів іранських чиновників повідомили, нібито влада Ірану від самого початку знала причину катастрофи літака МАУ, проте перші три дні навмисно приховувала її.

За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України Олексія Данілова, Україна схильна вважати атаку на літак МАУ в Ірані терактом.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme