У "Нафтогазі" розповіли, як завадити запуску "Північного потоку-2"

У НАК "Нафтогаз" переконані, що нині є достатньо інструментів, щоб зупинити "Північний потік-2". Тому Україна робитиме для цього усе можливе

Журналіст стрічки новин
У "Нафтогазі" розповіли, як завадити зап…
Фото: Facebook Юрія Вітренка

Як пише Depo.ua, про йдеться у повідомленні прес-служби Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", яка посилається на інформацію голови правління компанії Юрія Вітренка під час прес-конференції у Вашингтоні.

За словами Вітренка, щоб "Північний потік-2" запрацював, має бути сертифікований за європейськими правилами оператор. Потім європейські компанії бронюють потужності у цього оператора і можуть отримувати газ через газопровід. А якщо оператор газопроводу буде під санкціями, то європейські компанії не стануть бронювати потужності цього газопроводу і не будуть отримувати газ через нього.

Він наголосив, що останні переговори свідчать про значну підтримку позиції України серед американських сенаторів і конгресменів.

"Вони поділяють нашу заклопотаність щодо того, що цей проект є реальною загрозою для безпеки України. Вони поділяють нашу стурбованість щодо того, що цей проект несе корупцію в Європу, він розділяє Європу. І це, своєю чергою, також становить загрозу для всього світового порядку. Вони готові підтримувати нас, Україну, на нашому шляху боротьби проти цього проекту. Саме тому ми вважаємо цей візит дуже вдалим", – сказав Вітренко.

На його думку, спільна заява американської адміністрації та німецького уряду не розв'язує питання безпеки для України.

"Ми бачимо, що проблеми та виклики, що стоять перед Україною, насамперед у сфері безпеки, залишаються, принаймні поки, без відповіді. Тому ми продовжуємо пояснювати, що поки Росія, Путін використовує газ, як геополітичну зброю – до тих пір американські санкції без винятків повинні бути застосовані, зокрема, щодо "Північного потоку-2" і іншим ключовим учасникам цього проекту", – зазначив він.

Вітренко додав, що питання загроз, створюваних запуском "Північного потоку-2", буде обговорюватися в ході візиту президента Володимира Зеленського в США в кінці серпня.

"В українського президента буде прекрасна можливість пояснити його американському колезі загрози, які створює "Північний потік-2", – сказав він.

Про що йдеться у заяві Німеччини й США щодо підтримки України

Байден і Меркель

21 липня посольство США в Україні оприлюднило спільну заяву США та Німеччини щодо підтримки України, Європейської енергетичної безпеки та спільних кліматичних цілей. У ній країни обіцяють не допустити використання Росією енергоносіїв як зброю проти України.

Німеччина обіцяє призначити Спеціального посланника для підтримки переговорів між Україною і Росією про продовження транзиту російського газу через територію України в Європу на термін до 10 років.

Також вона створить "Зелений фонд" для України, який заохочуватиме залучення іноземних інвестицій у розмірі до 1 мільярда доларів. 

У МЗС України повідомили, що хотіли б бачити сильніші формулювання з боку США й Німеччини щодо безпеки України.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна повинна отримати гарантії постачання газу на 10-15 років після запуску газогону "Північний потік - 2".

Відомо, що нещодавно лідер США Джо Байден вирішив не вводити санкції проти німецьких компаній, які будують російський газогін "Північний Потік -2".

Незадовго після цього у РФ заявили про те, що вже проклали першу нитку газогону в обхід України та готуються якнайшвидше наповнити її газом.

Читайте також: Поразка, але не кінець: Чому угода про "Північний потік-2" має стати для нас пігулкою від інфантильності

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme