Зеленський вимагає безпекових гарантій щодо "Північного потоку-2"

Україна повинна отримати гарантії постачання газу на 10-15 років після запуску газогону "Північний потік - 2"

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Зеленський вимагає безпекових гарантій щ…
Фото: Facebook Офісу Президента України

Про це 13 липня заявив президент Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Гуманітарна політика", пише Depo.ua.

"Для нас це не просто енергетична безпека. Якщо ми говоримо про зелений курс України, куди ми йдемо, – це зменшення видобутку і використання газу, а також це зменшення теплової генерації. Тобто ми на десять років повинні бути забезпечені", – сказав Зеленський.

Президент уточнив, що зараз за транспортування газу країна отримує в середньому 2 мільярдів доларів щороку. Гроші витрачають на інфраструктуру, армію і на зміну енергетичної інфраструктури. Приєднання до "зеленого курсу" зменшить цей прибуток у рази.

"Українського газу недостатньо, тому 10-15 років ми повинні бути впевнені в тому, що в нас буде нормальне газопостачання. Ці гарантії нам потрібні", – сказав Зеленський.

Крім того, він заявив, що Україні потрібен механізм компенсацій для зменшення ціни на газ.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський націлений на переговорах з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель домогтися зупинки проекту "Північний потік-2".

Відомо, що нещодавно лідер США Джо Байден вирішив не вводити санкції проти німецьких компаній, які будують російський газогін "Північний Потік -2".

Незадовго після цього у РФ заявили про те, що вже проклали першу нитку газогону в обхід України та готуються якнайшвидше наповнити її газом.

У відповідь США та Німеччина натякнули на те, що готові компенсувати Україні втрату зборів за транзит російського газу. Остаточно розв'язати це питання мають 15 липня під час візиту Ангели Меркель у США. 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme