"Попса й радянське кіно": У Нацраді обурені засиллям російської на телеканалах України в Новий рік

У Національній раді з питань телебачення та радіомовлення обурені засиллям російськомовного контенту під час святкових ефірів українських телеканалів на Новий рік

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
"Попса й радянське кіно": У Нацраді обур…
Фото: ОАСК

Регулятор провів моніторинг ефірів українських телеканалів за 31 грудня 2021 року – 1 січня 2022 року та опрацьовує його результати.

Про це повідомив член Нацради Максим Онопрієнко під час засідання регулятора, пише Depo.ua.

"Ми розчаровані та серйозно обурені такою кількістю російськомовного наповнення у період свят. І це позиція не лише Нацради та суспільства. Стільки невдоволення глядачів та скарг ми не отримували вже давно. Мовникам слід взяти це до уваги", – наголосив він.

Онопрієнко додав, що Нацрада зараз вже володіє результатами моніторингу та окреслила основних порушників, втім, чекає опрацювання всіх матеріалів. Після цього регулятор буде вживати відповідні заходи до порушників.

"Це неприйнятно. Зараз час поважати свою аудиторію і не давати їй "советские" фільми, попсу та російськомовний контент", - зауважив він.

Своєю чергою заступник голови Нацради Валентин Коваль зазначив, що найвищі рейтинги на Новий рік мали два телеканали – "1+1" та "Україна". Вони показували власний контент, однак він здебільшого був російськомовний.

Водночас голова Нацради Ольга Герасим'юк заявила, що регіональні мовники на Новий рік пропонували своїм глядачам український продукт, що не може не радувати.

"Я би зробила висновок, що суспільство пішло далеко вперед і випередило своє телебачення, яке досі вважає, що радянщина досі в голові у глядачів", – резюмувала вона.

Нагадаємо, раніше стало відомо, на що частіше скаржаться українці стосовно мовного закону. Так, найбільше скарг надходило до мовного омбудсмена на інтернет-магазини й веб-сайти з надання послуг, бiзнес у сферi обслуговування, зовнiшню рекламу й органи державної влади та мiсцевого самоврядування. Дещо менше скарг надходило на телебачення та радiомовлення.

Водночас у Нацраді заявили, що не можуть карати телеканали за порушення мовного закону. За словами очільниці Нацради Ольг Герасим'юк, її організація просто не має законних підстав для цього.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme