У Німеччині заявили, що в грибах досі знаходять радіацію із Чорнобиля

У грибах, зібраних на території Німеччини, досі знаходять залишки радіоактивних елементів, які потрапили у повітря після вибуху Чорнобильської АЕС

Журналіст відділу новин
У Німеччині заявили, що в грибах досі зн…
Фото: Pixabay

Федеральне відомство по захисту прав споживачів і продовольчої безпеки Німеччини заявило, що в пробах грибів, зібраних із 2015 по 2021 роки, були виявлені радіоактивні елементи чорнобильського походження.

Усього радіонукліди виявили у 70 із 74 зразків, передає Depo.ua із посиланням на "РИА Новости".

" Перш за все в Південній Німеччині в лісових грибах зустрічається підвищена концентрація радіоактивного цезію (цезій-137) внаслідок атомної катастрофи в Чорнобилі в 1986 році. У порівнянні з продукцією сільського господарства лісові гриби досі забруднені сильніше. Через активний кругообіг поживних речовин в диких природних системах варто очікувати, що ця радіоактивність в майбутньому буде знижуватися дуже повільно", – заявили у відомстві.

Нагадаємо, 29 липня по реконструйованій колії до Чорнобиля пустили тестовий потяг, ним надалі возитимуть відпрацьоване ядерне паливо.

Крім того, 2021 році Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів почне роботи з реновації перших трьох об'єктів у Чорнобильській зоні. Це автовокзал, кафе та 16-поверховий будинок.

Довідка: Чорнобильська трагедія сталася 26 квітня 1986 року.

Тоді через халатність керівництва СРСР та недбалість працівників ЧАЕС відбувся вибух на одному із реакторів. У повітря потрапила велика кількість радіонуклідів, які були зафіксовані у різних країнах Європи, навіть у Скандинавії.

Після цього Чорнобильську АЕС поступово закрили, людей із міст Прип'ять, Чорнобиль та навколишніх сіл відселили у інші райони України. На відселеній території законодавчо оформили Зону відчуження, де заборонено проживати і займатися господарством.

2000 року Чорнобильська АЕС перестала генерувати електроенергію.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme