У Польщі через нелегалів затримали майже 90 українців: Що радять у посольстві

У 2021 році в різних воєводствах Республіки Польща було затримано 85 українців за надання сприяння нелегальним мігрантам у незаконному перетині державного кордону РП

Журналіст відділу новин
У Польщі через нелегалів затримали майже…
Фото: Скріншот

Стосовно більше третини громадян України, які допомагали нелегалам, було відкрито кримінальні провадження і застосовано запобіжний захід у вигляді арешту.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Посольства України в Польщі. 

Уточнюється, що покарання за вказані протиправні дії відповідно до п.3 ст.264 КК РП передбачено у вигляді позбавлення волі від 6 місяців до 8 років.

"До інших затриманих громадян України застосовано адміністративне покарання у вигляді примусової депортації з подальшою забороною в’їзду на територію Республіки Польща, а відповідно і до країн ЄС, на 5 років", – додали в посольстві.

Громадянам України наполегливо рекомендують:

  • утриматись від будь-яких пропозицій третіх осіб, у т.ч. розміщених у соціальних мережах, здійснити перевезення або допомогти у перевезенні людей через кордон;

  • не користуватись послугами невідомих перевізників та не брати невідомих подорожуючих до власного автотранспорту;

  • не здійснювати кур’єрські послуги або послуги з розміщення невідомих осіб на території Республіки Польща або зберігання їхніх речей.

"Пам’ятайте, що сприяння нелегальним мігрантам чи будь-яке залучення до посередницьких дій, які пов’язані з нелегальною міграцією, тягне за собою невідворотну кримінальну відповідальність, яка буде пов’язана з обмеженням волі", – наголосили в посольстві.

Крім того, українцям нагадали, що незнання та недотримання законодавства країни перебування не звільняє від відповідальності та покарання, які відповідно до законодавства Республіки Польща є досить суворими.

У посольстві повідомили також, що у зв’язку з триваючою міграційною кризою ситуація на польсько-білоруському кордоні залишається напруженою.

"З огляду на закінчення 30 листопада 2021 року терміну дії надзвичайного стану на території прикордонних воєводств поблизу польсько-білоруського кордону, урядом Республіки Польща з 1 грудня 2021 року введено новий режим у прикордонній смузі на підставі ухвалених Сеймом РП поправок до закону про охорону державного кордону, яким продовжено і посилено раніше встановлені обмеження", – пояснили у прес-службі.

Виходячи з цього з 1 грудня 2021 року до 1 березня 2022 року продовжено заборону на перебування у польській прикордонній смузі з Білоруссю особам, які не проживають у вказаній місцевості.

Заборона поширюється на 183 міста поблизу кордону:

  • 115 міст Підляського воєводства;

  • 68 міст Люблінського воєводства. 

"З метою забезпечення безпекових заходів у польсько-білоруському прикордонні, а також заходів з протидії нелегальній міграції на всій території Польщі, у прикордонній смузі заборонено проведення масових і розважальних заходів, додатково посилено режим патрулювання польських правоохоронних органів, перевірки документів і автотранспорту", – підсумували в посольстві.

У Польщі через нелегалів затримали майже 60 українців

У Польщі через нелегалів затримали майже 60 українців: Що радять у посольстві

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Польща спростила правила працевлаштування для українців. Йдеться, зокрема, про період, впродовж якого громадяни нашої держави можуть працювати в РП без дозволу.

Крім того, після Нового року Польща змінює умови для заробітчан.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme