У Польщі підтвердили, що готові приймати поранених і біженців з України, якщо Путін нападе

Якщо президент РФ Володимир Путін таки наважиться на вторгнення в Україну, Польща готова буде приймати поранених і біженців

Журналіст відділу новин
У Польщі підтвердили, що готові приймати…
Фото: Рixabay

Водночас у Польщі сподіваються, що ескалації конфлікту не відбудеться.

Про це повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час брифінгу в Україні 1 лютого, передає Depo.ua.

"Україні необхідно допомагати, адже щобільше інші держави зосереджені на такій допомозі, щобільше допомоги буде надано з різних сторін… Тим менші шанси на те, що може статися ескалація конфлікту… Водночас Польща готується й до найгіршого варіанту. Хоча, я сподіваюся, цього все ж таки не станеться", – наголосив він.

Моравецький додав, що Польща готова "приймати українських поранених і допомагати їм", а також "прийняти, евакуювати частину громадян України".

Зазначимо, що дещо раніше Моравецький в інтерв'ю LB повідомив, що двері до Польщі – відчинені для українців.

"Я вірю, що Москва опам’ятається і не розпочне нової війни в Європі. Але якщо виявиться інакше, двері до Польщі будуть відчинені. Це не нова ситуація. Після російської агресії на сході України у 2014 році тисячі українських родин приїхали до Польщі", – нагадав він.

Моравецький зазначив, що поляків та українців об’єднує близькість культури та мови, і це сприяє прийняттю рішень про поселення в Польщі.

"За оцінками, зараз у Польщі може перебувати до 1,5 мільйона громадян України. Вони знайшли своє місце в польському суспільстві. Тут працюють і виховують своїх дітей. Українцям раді в Польщі", – сказав політик.

Він додав, що нині польська економіка переживає один із найвищих економічних темпів зростання в Європейському Союзі та водночас один із найнижчих рівнів безробіття.

"Можна сказати, що щодня створюються нові робочі місця. Крім того, у Польщі також швидко зростає заробітна плата, і ми запровадили історичне зниження податків. Українці знають, що в Польщі вони завжди знайдуть притулок. А польські підприємці цінують українських працівників – очікуємо, що з року в рік для роботи буде потрібно ще більше рук", – розповів Моравецький.

За його словами, наслідки повномасштабної агресії важко оцінити.

"Але одне не викликає сумнівів – ми розглядаємо безпеку України та її суверенний розвиток як необхідну умову для забезпечення миру в усій Європі… Наразі ми не розглядаємо можливого напливу біженців з України як загрозу. Їх прийняття та надання допомоги в разі конфлікту ми розглядаємо як очевидне", – підсумував він.

Нагадаємо, дещо раніше у Польщі заявили, що чекають на мільйон біженців з України у випадку вторгнення Росії. Країна готує, зокрема, переходи, медичне обслуговування, умови проживання та харчування.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme