У Раді обіцяють законодавчо гарантувати мінімальний рівень зарплат медиків: Що хочуть змінити

Гарантії дотримання мінімального рівня заробітної плати медичних працівників будуть зафіксовані у законодавстві України

Журналіст відділу новин
У Раді обіцяють законодавчо гарантувати…
Фото: Depo.ua

МОЗ, НСЗУ та профільний комітет парламенту спільно напрацювали низку законодавчих змін, спрямованих на захист медиків та продовження медичної реформи.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Слуга народу" та голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, передає Depo.ua.

За його словами, нині до реєстрації у Верховній Раді готуються два законопроекти:

  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення надання медичної допомоги;

  • зміни до Бюджетного кодексу України.

Які новації пропонують нардепи

  • Відмова від формування зарплат за тарифною сіткою та гарантія мінімальної зарплати для медиків.

Радуцький нагадав, що влітку президент Володимир Зеленський підписав указ, яким рекомендував уряду встановити мінімальний рівень заробітної плати для лікарів (20 тис. грн) та середнього медичного персоналу (13,5 тис. грн.).

"Кабмін передбачив у проекті держбюджету на 2022 рік відповідне підвищення фінансування програми медичних гарантій. Але це не означає, що керівництво медзакладів автоматично підвищить співробітникам зарплати", – зауважив нардеп.

За його словами, застаріле законодавство зобов’язує їх користуватись для нарахування заробітної плати єдиною тарифною сіткою.

"Тому ми пропонуємо чітко зафіксувати в законі, що зарплата у державних та комунальних закладах охорони здоров’я не може бути нижче рівня, встановленого Кабміном", – пояснив Радуцький.  

  • Об’єднання термінів вторинна та третинна медична допомога.

Нардеп розповів, що з 1 квітня медичні заклади "третинки" переходять до фінансування за програмою медичних гарантій.

"Наразі у законодавстві існує поняття  вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. Ми пропонуємо об’єднати "вторинку" та "третинку" в одне поняття – спеціалізовану меддопомогу", – зазначив Радуцький.

  • Встановлюється відсоток рентабельності на платні послуги.

За словами парламентаря, нині постановою уряду визначений перелік платних послуг, які можуть надаватись у державних та комунальних медзакладах.

"Але чіткої системи розрахунку послуги не встановлено. Пропонується єдиний для всіх прозорий принцип – Кабмін встановлює відсоток рентабельності на послугу, на базі якого медзакладом розраховується тариф", – пояснив нардеп.

  • Уточнюється поняття "госпітальний округ".

Радуцький пояснив, що у змінах до законодавства більш чітко формулюється, що таке госпітальний округ та його кластери.

"Також органи місцевого самоврядування при плануванні розвитку мережі медичних закладів мають обов’язково враховувати затверджений урядом план розвитку госпітального округу", – додав він.

  • Дозволяється залучати до лікування інтернів та фармацевтів.

"На період карантину до надання медичної допомоги можуть залучатись в порядку, визначеному урядом, фармацевти, здобувачі освіти 4-5 років навчання за спеціальностями "Охорона здоров’я", молодші спеціалісти, лікарі-інтерни, а також лікарі-спеціалісти без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії", – розповів Радуцький.

Нагадаємо, наприкінці вересня міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що середня зарплата українських лікарів складатиме 22,5 тис. грн.

А в середині вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняв, що, згідно із указом президента про встановлення мінімальної зарплати, мінімалка у лікарів буде на рівні 20 тис. грн, а у середнього медичного персоналу – на рівні 13 500 грн.

Згодом глава Міністерства охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів, коли ж лікарі отримають зарплати по 20 тис. грн.

Повідомлялося також, що в Україні медикам за час пандемії призначили 27 млн грн допомоги по самоізоляції.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme