У Раді пропонують надалі розширювати перелік професій для обов'язкової COVID-вакцинації

Кількість охочих вакцинуватися проти коронавірусу в Україні зменшується

Редактор стрічки новин
У Раді пропонують надалі розширювати пер…
Фото: КМДА

Зараз є декілька факторів, через які знижуються темпи вакцинації проти коронавірусу в Україні.

Про це написав голова комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації Михайло Радуцький на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

Радуцький нагадав, що за минулий тиждень в Україні провели всього лише 784 тис. щеплень, а за неділю, 19 грудня, – лише 36 тисяч осіб отримали щеплення. Тоді як у листопаді вдалось вийти на 1,6 млн щеплень за тиждень та понад 300 тис. на добу.

"Є декілька об’єктивних факторів, чому українці стали менше робити щеплення від COVID-19. Частина людей, швидше за все, вирішили перенести вакцинацію на період "після свят". Міф про те, що після вакцинації декілька днів або навіть тижнів "доведеться похворіти", на диво дуже стійкий. Хоча абсолютна більшість людей, не лише молодих, але й похилого віку, практично не мають помітних побічних ефектів після щеплення", – зазначив нардеп.

Він додав, що дехто як не збирався вакцинуватись, так і не має наміру цього робити, попри пропаганду та запроваджені обмеження, тоді як в усьому світі – навпаки, нарощують темпи вакцинації, щоб убезпечити людей  від нового штаму коронавірусу.

"Адже "Омікрон" розповсюджується дуже швидко. У Великій Британії понад 90 тис. людей були інфіковані COVID-19. Але у країні вакциновані двома дозами понад 70% населення, бустерною дозою – більше 40%. Тому навіть за такої величезної кількості нових хворих число летальних випадків порівняно невелике – близько ста на добу", – зазначив Радуцький.

Водночас в Україні поки що вакциновано менше 50% дорослого населення. За словами нардепа, особливо низькі показники у групі ризику 60+: серед літніх людей вакциновано однією дозою лише 37%, двома – 33%.

"Падіння темпів вакцинації спричиняє негативні наслідки для всіх – адже, зберігаючи високу динаміку листопада, ми б скоріше вийшли на показники, необхідні для початку щеплення третьою, "бустерною", дозою. Дуже багато людей вже налаштовані на проведення повторної вакцинації, про це свідчить принаймні активність у Facebook", – йдеться у повідомленні.

На думку Радуцького, щоб збільшити кількість охочих вакцинуватись, необхідно продовжувати розширення переліку професій, працівники яких мають пройти обов’язкову вакцинацію, а також посилити контроль за вже існуючими обмеженнями.

"Гірко дивитись, як вимоги МОЗ до проведення масових заходів у багатьох містах принципово не виконуються. Перевірки сертифікатів формальні або взагалі відсутні. Відвідувачі без масок. Не хочу лякати, але за байдужість та халатність нам доведеться знову розраховуватись тисячами людських життів", – підсумував очільник парламентського комітету, долучивши до допису фото натовпу біля ялинки у центрі Києва. 

Радуцький про темпи вакцинації

Нагадаємо, станом на 20 грудня від початку вакцинальної кампанії щеплено 14 386 387 людей. З них отримали першу дозу – 14 386 385 людей, повністю імунізовані та отримали дві дози – 12 986 872 людини, отримали додаткову дозу – 92 людини. Загалом проведено 27 373 349 щеплень. 

17 грудня Міністерство охорони здоров'я розширило перелік професій, працівники яких мають обов'язково зробити щеплення проти коронавірусу. Згідно з наказом, на період дії карантину, вакцинації проти коронавірусу також підлягають працівники закладів охорони здоров'я державної та комунальної форм власності, а також комунальних підприємств, установ та організацій.

Читайте також: Україна на карантині до 31 березня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme