У рейтинг "ефективних менеджерів" включили в.о. керівника "Украерорух", який удвічі порізав зарплати співробітникам , - ЗМІ

Видання "Фокус" склало рейтинг ефективних державних менеджерів

Журналіст відділу новин
У рейтинг "ефективних менеджерів" включи…

До першої 10-ки топ-управлінців, потрапили переважно представники команди президента Володимира Зеленського з ОП і різних міністерств, за виключенням одного - в.о. директора ДП "Украерорух" Андрія Ярмака.

Йому видання "Фокус" приписало такі досягнення, як "збереження кадрів" та проходження сертифікації Державної авіаслужби України. Проте, перша "заслуга" не відповідає дійсності (за даними StateWatch), а друга - є результатом роботи не Ярмака. Адже, як вказано на сайті "Украерорух", сертифікат Державіаслужби, у першу чергу засвідчує "професійність фахівців "Украероруху", відповідальних за безпеку польотів та організацію обслуговування повітряного руху".

Тобто, "сертифікація" - це оцінка фаховості диспетчерів, які протягом останніх півтора року, насправді, зазнали значного скорочення та рекордного урізання заробітних плат.

Зокрема, організація StateWatch констатувала, що кількість фахівців на підприємстві у порівнянні з даними 2019 року скоротилася на майже 180 осіб.

Крім того, заробітки співробітників ДП на тлі глибокої фінансової кризи "Украерорух", були урізані в два рази, і зарплатний фонд керівництва підприємства вперше перевищив витрати на зарплати персоналу в три рази, зауважили в StateWatch.

Так, якщо середня зарплата персоналу на підприємстві в листопаді 2019 року, коли Ярмака тільки призначили в.о. директора компанії, становила 25-30 тис. грн., то за підсумками трьох кварталів 2020 року цей показник знизився до 14 тис. грн, пояснили в організації.

Натомість, заробітна плата самого Ярмака тільки виросла. Так, у червні 2021 року Ярмак отримав 218 587 грн зарплати (04.06.21), а згодом - 30.06.21 ще 219 758 тис грн. У квітні (30.04.21) він декларував 218 490 тис грн заробітку за місяць. Тобто, за цей короткий проміжок часу його заробітки зросли принаймні на 1250 грн. У березні поточного Ярмак отримав від ДП 176 тис. грн. Тож, за три місяці він додав собі до зарплати понад 43 тис гривень.

Цікаво, що одразу після призначення виконуючим обовязки керівника ДП "Украерорух", він заробляв (грудень 2019 рік) значно менше - 131 тис грн. Відповідно, попри фінансову кризу в держкомпанії, Ярмак за рік майже на 100 тис грн "підвищив" собі свою власну зарплатню.

Загалом, заробітки Ярмака перевищують більше ніж утричі зарплату профільного міністра інфраструктури. У квітні 2021 року міністр отримував 67 тис.грн.

Нагадаємо, що підприємство "Украєрорух" за підсумками першого кварталу 2021 року визнане одним з найзбитковіших ДП України. Збитки компанії під керівництвом Ярмака сягнули 205 млн грн.

Також, за час каденції, Ярмака було прийнято рішення про звільнення всіх диспетчерів Чернівецького аеропорту, а також про ліквідацію диспетчерського обслуговування на аеродромі Івано-Франківська. Хоча місцеві органи влади зверталися і до президента Володимира Зеленського, і до прем'єра Дениса Шмигаля з проханням не допускати скорочення співробітників диспетчерських служб.

Додамо, що Ярмак очолив ДП "Украерорух" у жовтні 2019 року. На посаду в.о. він був призначений екс-міністром інфраструктури Владиславом Криклієм поза конкурсом.

Згодом, у ВР заявили про незаконність призначення Ярмака через відсутність у нього мінімального (передбаченого законодавством) профільного досвіду і керівного стажу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme