У Світовому конґресі українців забракували законопроекти Зеленського про множинне громадянство

У Світовому конґресі українців (СКУ)  вважають, що законопроекти президента Володимира Зеленського про множинне громадянство потребує доопрацювання

Редактор стрічки новин
У Світовому конґресі українців забракува…
Фото: gp.gov.ua

Світовий конґрес українців після попереднього аналізу пакету останніх законодавчих ініціатив щодо множинного громадянства в Україні вважає, що подані до Верховної Ради законопроекти потребують суттєвого доопрацювання.

Про це йдеться в заяві на сайті СКУ, передає Depo.ua.

В організації нагадали, що СКУ у співпраці з експертними групами, вже розробив і у жовтні 2019 року надав президенту України свій законопроект щодо громадянства, що ґрунтується на принципах лібералізації та безпекових запобіжниках. І подані нині на розгляд Верховної Ради законодавчі ініціативи лише частково враховують пропозиції СКУ.

"З одного боку, вони, до певної міри, лібералізують норми закону про громадянство, а з іншого – не враховують ряд суттєвих пропозицій діаспори щодо впровадження ефективних безпекових запобіжників, що є не менш важливою для СКУ складовою законопроектів, особливо у нинішніх умовах російської гібридної агресії проти України", – йдеться в заяві. 

У Конґресі наголосили, що подані законопроекти також створюють нерівність прав громадян в залежності від наявності чи відсутності іноземного громадянства. Зокрема, пропонується ще ширше коло необґрунтованих обмежень для громадян України, які мають або набули громадянства іноземної держави.

"Це стримує мільйони громадян України із західними паспортами, знаннями та досвідом від додаткових можливостей активної участі у розбудові України та її євроатлантичній інтеграції", – наголосили в СКУ.

У зв’язку з цим СКУ закликає президента та Верховну Раду України суттєво доопрацювати подані на розгляд парламенту законопроекти. СКУ, разом з громадською, науковою та експертною спільнотою, готовий активно долучитися до такої конструктивної співпраці на всіх її рівнях.

Нагадаємо, 2 вересня президент Володимир Зеленський, виступаючи перед студентами Стенфорду в межах поїздки до США, також заявив, що підтримує інститут подвійного громадянства в Україні.

За словами Зеленського, завдяки подвійному громадянству українці зі всього світу вперше будуть відчувати себе "не діаспорою" чи "людьми українського походження". На його думку, підтримка світового українства – важлива складова нашої міжнародної політики.

2 грудня президент України Володимир Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради 5 законопроектів, що стосуються загроз національній безпеці у сфері громадянства. 

Читайте також: Заради діаспорян чи виборця з російським паспортом: Навіщо "слугам" подвійне громадянство

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme