У ВООЗ вперше за 16 років переглянули норми якості повітря: Що рекомендують

У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) вперше з 2005 року оновили рекомендації щодо якості повітря

Журналіст відділу новин
У ВООЗ вперше за 16 років переглянули но…
Фото: Рixabay

Було, зокрема, посилено низку вимог щодо якості повітря.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу ВООЗ.

Так, в організації пропонують посилити регулювання щодо низки забрудників (частинок розміром менш як 10 і 2,5 мікрона, які позначаються, відповідно, PM₁₀ і PM₂.₅).

Уточнюється, що обидва типи частинок можуть глибоко проникати в легені, а частинки PM₂.₅ навіть можуть потрапляти в кровоносну систему, вражаючи серце, дихальні шляхи та інші органи.

У ВООЗ наголосили, що, згідно з останніми дослідженнями, забруднене повітря набагато більше шкодить здоров’ю, ніж вважалося раніше.

Головне джерело частинок PM₁₀ і PM₂.₅ – спалювання палива.

За даними ВООЗ, у 2019 році понад 90% населення Землі жило в районах, де концентрація PM₂.₅ перевищувала норми, встановлені у 2005 році.

У прес-службі організації наголосили, що майже 80% пов'язаних із цими частинками смертей можна було б уникнути, якби виконувалися нинішні рекомендації ВООЗ.

За словами генерального директора ВООЗ Тедроса Адханома Гебреєсуса, хоча забруднене повітря (як і зміни клімату) є глобальною проблемою, найбільше воно уражає країни із середнім та низьким рівнем доходу.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що забруднювачів довкілля в Україні можуть примусити до обов'язкового страхування. Також Кабмін хоче утворити Бюро екологічного страхування як неприбуткове об'єднання страховиків.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme