У Японії стався сильний землетрус: У префектурах Фукусіма та Міягі є загроза цунамі

Північний схід Японії сколихнув потужний землетрус

Надія Собенко
Журналіст розділу Depo.Київ.
У Японії стався сильний землетрус: У пре…
Фото: Kyodo

Сильний землетрус стався на північному сході Японії біля узбережжя префектури Фукусіма, є загроза цунамі.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на агентство Kyodo та телеканал NHK.

Сейсмологи о 23:36 за місцевим часом зафіксували підземні поштовхи магнітудою 7,3 на глибині 60 м. 

У двох префектурах Японії – Міягі і Фукусіма оголосили загрозу цунамі висотою до 1 м. Жителів північно-східного узбережжя країни закликають не наближатися до берегової лінії.

Компанія Tokyo Electric Power повідомила про знеструмлення внаслідок землетрусу 2,09 млн домогосподарств, з них понад 700 тисяч – у Токіо.

Також у компанії повідомили, що перевірили роботу своїх АЕС – Fukushima Daiichi та Fukushima Daini. Жодних відхилень не зафіксовано.

Через землетрус також сталися збої у роботі залізниці.

Як відомо, 11 березня 2011 року на північно-східному узбережжі Японії стався дуже сильний землетрус силою у 9,0—9,1 бала за шкалою Ріхтера.Епіцентром землетрусу була точка в морі на глибині 24,4 км на відстані 130 км від півострова Ошикава, регіон Тохоку. На території Японського архіпелагу зафіксовано поштовхи силою 8,4 бала. Землетрус викликав цунамі. Висота хвиль в прибережних містах сходу Японії склала в середньому від 3 до 7 м. 

Стихія спричинила масові руйнування. Велетенська хвиля змивала, кораблі, будинки, літаки та автомобілі. Понад 18 000 осіб загинули, а майже півмільйона втратили своє житло та були вимушені переїхати.

Землетрус і цунамі призвели до найбільшої аварії на японській атомній електростанції "Фукусіма-1". Аварія, внаслідок якої розплавилася активна зона реакторів відразу на трьох енергоблоках та спричинила вибух, стала наймасштабнішою в атомній енергетиці після аварії на ЧАЕС. Рівень радіації на кордоні проммайданчика станції відразу після вибуху досяг 1015 мікрозіверт/год, через 4 хвилини — 860 мікрозіверт/годину, через 3 години 22 хвилини — 70,5 мікрозіверта/год.

 

Нагадаємо, раніше потужний землетрус стався у Грузії та Вірменії. Зокрема, у Грузії стався землетрус магнітудою 5,8, поштовхи відчувалися у Тбілісі та Батумі.

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme