У Зеленського назвали "свідомою брехнею" заяви про його зустрічі з Чаусом

Екс-суддя Дніпровського районного суду столиці Микола Чаус не навідувався ні до Офісу президента, ні в інші державні інституції

Журналіст стрічки новин

Як зазначив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, в історії з Чаусом важливо тільки одне – "безумовне і якнайшвидше встановлення всіх справжніх обставин його численних кримінальних пригод".

Подоляк у коментарі для "Укрінформу" повідомив, що усі чутки і посилання на "надійні джерела" є "свідомою брехнею", пише Depo.ua.

"Офіційно необхідно сказати наступне: ніяких приватних візитів пана Чауса, зрозуміло, не було ні на Банкову, ні в будь-яку іншу державну інституцію. Тобто це - свідома брехня. А словосполучення "надійне перевірене джерело" вже само по собі здатне дискредитувати будь-яке повідомлення. З посиланням на таке "джерело" можна говорити все що завгодно і про кого завгодно", – заявив радник глави ОП.

Подоляк наголосив, що мотиви сторін у цій ситуації очевидні – "збрехати, відвернути увагу від своїх косяків і так далі".

Він додав, що нині склалася унікальна ситуація, коли виник очевидний конфлікт підслідності: НАБУ має конкретні докази до 2016 року, а СБУ потрібно реагувати на епізоди сьогоднішні – зникнення, повернення, загрози життю і так далі.

"Тому якими б не були суперечки про підслідність між правоохоронними органами, скільки б не було нових кримінальних проваджень, де фігурує Чаус як підозрюваний, як свідок або як потерпілий, з усім цим можуть і повинні розібратися прокуратура, НАБУ, СБУ та відповідні судові інстанції", – зауважив він.

Подоляк наголосив у на тому, що ні президент, ні Офіс президента, ні уряд, ні парламент не є суб'єктами або модераторами цієї історії й навіть гіпотетично не можуть на неї впливати, "оскільки взагалі нічого не можуть дати в процесуальному плані".

Нагадаємо, що раніше народний депутат Гео Лерос, посилаючись на "надійне перевірене джерело", заявив, що Зеленський нібито таємно зустрічався з Чаусом ще до того, як було офіційно оголошено про виявлення екс-судді. Також про це розповів колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка. Він заявив, що Зеленський зустрічався із Чаусом кілька разів.

Що відомо про справу Чауса в Україні

Микола Чаус

9 серпня 2016 року Чаус був затриманий співробітниками НАБУ за одержання хабаря у розмірі $150 тис. Ці кошти виявили у двох скляних банках, одну з яких суддя особисто закопував у дворі власного приватного домоволодіння. У вересні того ж року Верховна Рада дала згоду на арешт судді.

Однак тоді суддя вже не перебував в Україні, а 12 вересня 2016 року його було оголошено у розшук. У березні 2017 року Микола Чаус був затриманий на території Молдови. А у жовтні Молдова відмовила Чаусу в політичному притулку.

У квітні 2021 року стало відомо, що в Молдові невідомі викрали Чауса. Наступного дня в МВС Молдови повідомили, що українського суддю Миколу Чауса, який перебував у Кишиневі, викрали іноземні громадяни.

Згодом Чаус опублікував відео, на якому заявив, що перебуває в безпеці й має намір прибути до України. Його адвокат заявив, що ці заяви можуть бути не добровільними. Водночас генпрокурор Молдови назвав учасників викрадення судді Чауса.

Нагадаємо, 30 липня екс-суддю Миколу Чауса знайшли в одному із сіл на півдні Вінницької області, неподалік кордону з Молдовою.

Згодом НАБУ закликало правоохоронців передати знайденого суддю Чауса їм. Після цього у центрі Києва спецпідрозділи НАБУ і СБУ з'ясовували стосунки через право здійснити процесуальні дії над колишнім суддею Миколою Чаусом.

1 серпня адвокат Миколи Чауса Ростислав Кравець заявив, що нарешті знайшов свого підзахисного в СБУ і навіть поспілкувався з ним.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme