Угорщина готова підтримати вступ України до НАТО, але за певних умов

Угорщина підтримає вступ України до НАТО, якщо вона позбудеться недоліків, пов'язаних з дотриманням прав етнічних угорців
 

Журналіст відділу новин
Угорщина готова підтримати вступ України…
Фото: МЗС Угорщини

Зокрема, Угорщина вимагає для етнічних угорців України права на освіту рідною мовою.

Про це інтерв'ю російському інформагентству ТАСС заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, інформує Depo.ua.

"Українцям треба провести низку серйозних змін, якщо вони серйозно думають про євроатлантичну інтеграцію. Про одну таку сферу я скажу конкретно: це повага прав національних меншин, тому що в України тут багато недоліків", – зазначив він.

За його словами, Будапешт незадоволений ситуацією з правами етнічних угорців в Україні.

"Їх права на освіту рідною мовою, на її використання в адміністрації, в культурі і релігії порушуються. Закон, який забороняє особам з подвійним громадянством займати громадські посади, є антидемократичним. Ми розуміємо, з якими викликами стикається Україна, її боротьбу за суверенітет і територіальну цілісність, але ми ніколи не приймемо такого підходу до національних меншин", – наголосив Сійярто.

Як відомо, Угорщина давно блокує інтеграцію України до НАТО через мовний закон, який позбавляє етнічних угорців права на навчання в старших класах рідною мовою.

Нагадаємо, 12 січня, після засідання Ради Росія-НАТО у Брюсселі, генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявив про відмову йти на ультиматум Росії щодо прийняття України до Альянсу.

Столтенберг також повідомив, що Альянс може посилити присутність на території союзників на сході у разі нападу РФ на Україну.

Також раніше стало відомо, що НАТО незабаром надішле свої письмові пропозиції у відповідь на вимоги Росії щодо так званих "гарантій безпеки". Пропозиції Альянсу передбачають серйозні переговори щодо контролю за озброєннями та заходами прозорості.

19 січня Росія запропонувала США не голосувати за вступ України до НАТО. Тоді вона відмовиться від вимог щодо "гарантій безпеки".

20 січня президент США Джо Байден заявив, що Україні необхідно провести ще багато роботи в галузі демократії для того, аби вступити в НАТО.

Читайте також: Шлях до НАТО: Що дасть Україні запрошення на збройний комітет Ради Альянсу

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme