Україна стане членом НАТО, – Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс ухвалив рішення про включення України та Грузії до НАТО, однак терміни цього поки не встановлені

Журналіст стрічки новин
Україна стане членом НАТО, – Столтенберг…
Фото: Прес-служба НАТО

Він наголосив, що тільки Україні вирішуватиме, чи вступатиме вона у НАТО, а у РФ немає права вмішуватись у це питання.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на заяву Столтенберга в інтерв'ю La Repubblica.

"Україна вже подала заявку на членство і ми вирішили працювати над цим, підтримуючи її реформи, допомагаючи у модернізації збройних сил за нашими стандартами. У 2008 році ми вирішили, що Україна та Грузія стануть членами, але ми не встановлювали, коли саме", – зауважив генсек.

Він також відповів на питання, чи може Україна приєднатися до НАТО у найближчі кілька місяців.

"Зараз на порядку денному реформи – допомога Україні. Повторюю: зараз справа у російській агресії. Вони окупували частину України – Крим, контролюють Донбас за підтримки сепаратистів, а потім хочуть змусити нас прийняти юридично зобов'язувальний договір, який би порушив національний суверенітет", – обурився Столтенберг.

Нагадаємо,  9 січня у Женеві (Швейцарія) відбувся перший раунд переговорів США і Росії щодо "гарантій безпеки".

10 січня сторони мали двосторонній діалог щодо стратегічної стабільності. Перемовини проходили за зачиненими дверима й тривали майже вісім годин.

За результатами зустрічей і переговорів з Росією, які вже відбулись, державний секретар США Ентоні Блінкен виключив можливість поступок у питанні територіальної цілісності України. Він наголосив, що переговори ведуться не для того, аби піти на поступки перед загрозою вторгнення РФ в Україну через вісім років після того, як вона окупувала Крим.

Водночас голова російської делегації – заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков – заявив, що Росія фактично поставила перед Заходом ультиматум – НАТО має відмовитись від "матеріального освоєння" (озброєння) цілої низки країн. Йдеться про держави, які увійшли до складу Альянсу після 1997 року (за останні 25 років) – фактично, про всі постсоціалістичні країни. Втім, сам Рябков, коментуючи шанси втілення таких вимог РФ у реальність, зазначив, що це – малоймовірно.

12 січня відбулось засідання Ради НАТО – Росія. Після нього заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко заявив, що якщо будуть виконані Мінські угоди, то не буде жодної загрози ні безпеці України, ні її територіальній цілісності.

Читайте також: Відповідь НАТО: Чому тепер Росії доведеться діяти, і чим це загрожує Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme