Україна за рівнем корупції наблизилась до Сьєрра-Леоне і Замбії

За минулий рік Україна посіла лише 117 місце зі 180 країн у списку показників Індексу сприйняття корупції

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Україна за рівнем корупції наблизилась д…
Фото: Transparency International Ukraine

Corruption Perceptions Index визначає успішність боротьби з корупцією тієї чи іншої країни та рівень її сприйняття населенням. Україна у цьому рейтингу опинилася поруч із Есватіні, Непалом, Сьєрра-Леоне та Замбією.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Transparency International Ukraine

При цьому експерти вказують, що за останній рік показники України в Індексі сприйняття корупції виросли на 3 бали.

Протягом усього 2020 року спостерігався постійний тиск на антикорупційні інституції. Поза тим спостерігалися також спроби порушити й нівелювати досягнення у сфері публічних закупівель. Зокрема, як уряд, так і парламент намагаються внести зміни в законодавство та запровадити локалізацію в публічних закупівлях, що суперечить міжнародним зобов’язанням України.

Також четвертий рік поспіль триває системний тиск на громадський сектор, який з регіонального рівня перейшов на національний, але винні часто так і не покарані.

З-поміж сусідів найближча до України Молдова – 34 бали та 115 місце (+2 бали). Так само покращили свої показники у порівнянні з минулим роком європейські автократії Білорусь (47 балів, 63 місце) та Росія (30 балів, 129 місце). Остання залишається єдиною країною, яку з-поміж сусідок, випереджає Україна. 

Перша десятка CPI за рік не змінилася, абсолютними лідерами списку залишаються Нова Зеландія та Данія — вони додали по одному балу та тепер мають по 88 зі 100. Єдиною країною-лідеркою, яка втратила в Індексі, стала Фінляндія — мінус 1. Однак із 85 балами вона, як і торік, посідає 3 сходинку — разом із Сінгапуром, Швецією та Швейцарією.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що в Україні з початку року виявили понад 5 тисяч корупціонерів. Найчастіше до відповідальності за корупційні правопорушення притягали депутатів місцевої ради.  

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme