Україна, Грузія та Молдова закликали ЄС визнати їхню європейську перспективу, – спільна заява

Грузія, Молдова та Україна працюватимуть над подальшим поглибленням інтеграції до Європейського Союзу

Редактор стрічки новин
Україна, Грузія та Молдова закликали ЄС…
Фото: Єврокомісія/Facebook

Лідери так званого Асоційованого тріо – Грузії, Республіки Молдова та України – на полях саміту "Східного партнерства" у Брюсселі оголосили спільну заяву.

Повний текст цього документа опубліковано на офіційному сайті президента України, передає Depo.ua.

Цією заявою глави держав так званого "Асоційованого тріо", зокрема, схвалили проголошений на саміті економічний та інвестиційний план для Східного партнерства, що "містить конкретні флагманські ініціативи для країн-партнерів".

Також лідери трьох країн підтвердили відданість подальшому зміцненню політичної асоціації та економічної інтеграції Грузії, Молдови та України з Європейським Союзом.

Глави держав "Асоційованого тріо" висловили сподівання на розширення галузевого співробітництва з ЄС  з питань "зеленого" та цифрового переходів, сполученості, енергетичної безпеки, юстиції та внутрішніх справ, стратегічних комунікацій та охорони здоров'я.

"Ми висловили свою зацікавленість у поглибленні співпраці країн Тріо з ЄС з метою інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС, у тому числі шляхом участі у програмах ЄС "Цифрова Європа", "Інструмент сполучення Європи", а також зниження плати за роумінг між ЄС та "Асоційованим тріо", – йдеться в заяві.

Водночас лідери Грузії, Молдови та України запевнили, що докладуть зусиль для посилення співпраці з ЄС "з метою зміцнення європейської енергетичної безпеки, повного використання наявних газотранспортних систем, синхронізації електричних мереж та запобігання використання енергії як зброї".

Для покращення транспортного сполучення з країнами ЄС країни Тріо погодились на лібералізацію ринку автотранспортних перевезень, розвиток транспортних коридорів, а також реалізацію спільних інфраструктурних проектів за підтримки Економічного та інвестиційного плану Східного партнерства.

Вітаючи активні зусилля ЄС у врегулюванні конфліктів, лідери трьох держав закликали до посилення його ролі у сприянні миру та стабільності в регіоні Східного партнерства, "використовуючи всі доступні інструменти, в тому числі відповідні обмежувальні заходи". Питання запровадження санкцій попросили розглянути на засіданні Європейської Ради 16 грудня 2021 року.

"Ми нагадали, що спроби анексії Росією та незаконна окупація територій Грузії, її агресія на сході України та тимчасова окупація Криму, а також невирішений конфлікт у Придністровському регіоні Республіки Молдова становлять серйозну загрозу для регіону та Європи в цілому", – йдеться в заяві.

Лідери "Асоційованого тріо" засудили явне порушення  з боку РФ суверенітету й територіальної цілісності низки держав Східного партнерства, підтримку конфліктів з використанням  дезінформації та кібератак, посилення мілітаризації регіону тощо.

На цьому тлі у заяві відзначили важливість подальшого підвищення стійкості та співробітництва у сфері спільної політики безпеки та оборони (СПБО) та спільної зовнішньої політики та політики безпеки (СЗБП) з ЄС та нагадали про спільне зобов’язання просувати принципи, закріплені в угодах про асоціацію.

"Ми підтвердили нашу рішучість, підкріплену сильною волею наших народів, діяти в напрямку членства у Європейському Союзі. У цьому зв’язку ми закликаємо Європейський Союз підтримати суверенний вибір наших держав разом з усіма відповідними кроками, зробленими нами в напрямі європейської інтеграції, та визнати європейську перспективу Грузії, Республіки Молдова та України", – підсумували у заяві лідери Тріо. 

Нагадаємо, 15 грудня в Брюсселі відбувся 6-й саміт Східного партнерства. Лідери ЄС та п’яти країн-партнерів – України, Грузії, Молдови, Вірменії та Азербайджану, - підбили підсумки за попередні роки та визначили перспективи.

Президент України Володимир Зеленський також 15–16 грудня перебуватиме з робочим візитом у Брюсселі. У заході також беруть участь президент Європейської ради Шарль Мішель, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, лідери держав – членів Євросоюзу та країн Східного партнерства.

У межах візиту до Брюсселя Зеленський провів низку двосторонніх зустрічей з лідерами держав – членів ЄС та країн-партнерів, керівництвом Європейського Союзу та Генеральним секретарем НАТО.

Довідка: Асоційоване тріо – тристоронній формат посиленої співпраці України, Грузії та Молдови з європейської інтеграції, що був започаткований 17 травня 2021 року під час спільного візиту глав зовнішньополітичних відомств Молдови та Грузії в Україну.

Міністри закордонних справ підписали Меморандум про взаєморозуміння між Міністерствами закордонних справ України, Грузії та Молдови, який визначає спільні позиції трьох держав щодо прагнень отримати статус повноцінного члена Європейського Союзу, інтегруватися до Внутрішнього ринку ЄС, розвивати сфери секторальної взаємодії та подолати спільні виклики.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme