Україна почала збільшувати видобуток власного газу

Україна збільшила видобуток власного газу на 250 тисяч кубометрів на добу
 

Журналіст відділу новин
Україна почала збільшувати видобуток вла…
Фото: Нафтогаз

АТ Укргазвидобування", що входить до складу "Нафтогазу", запустило в роботу перший ступінь стиснення газу Червонодонецької дотискної компресорної станції (ЧДКС) у Харківській області.

Про це інформує Depo.ua з посиланням на прес-службу Департаменту з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України".

Зазначається, що новозбудований 1-й ступінь ЧДКС замінить комплекс обладнання, який працював уже понад 50 років, від початку експлуатації станції. За цей час Шебелинське родовище виснажилося на 90%, втім продовжує давати понад 9% всього українського газу.

Новий комплекс обладнання збільшує видобуток приблизно на 250 тисяч кубометрів газу на добу.

"Сьогодні ми відкрили перший ступінь Червонодонецької ДКС, яка дозволить отримати додатково 100 млн куб. м газу на найбільшому в країні Шебелинському родовищі у 2022 році", – зазначив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

За його словами, впродовж останніх кількох років через різні причини зменшувався видобуток власного газу. Але в другому півріччі цього року вдалося стабілізувати видобуток і він почав зростати. Це стало можливим завдяки застосуванню нових технологій та підвищенню ефективності управління.

"Запуск оновленої Червонодонецької ДКС дасть змогу видобути значні залишкові запаси, які без неї були б недосяжними. Окрім Червонодонецької станції, цього року ми ввели в експлуатацію й інші об’єкти наземної інфраструктури, які також дозволяють нам компенсувати природне падіння видобутку та навіть збільшувати видобуток на певних групах родовищ", – повідомив директор дивізіону "Розвідка та Видобування" "Нафтогазу" Олександр Романюк.

Нагадаємо, 20 грудня стало відомо, що російський "Газпром" не замовляв додаткову потужність для транзиту газу через Україну в січні.

Довідка: Шебелинське газоконденсатне родовище є найбільшим в Україні, розташоване в Харківській області. Родовище відкрите 1950 року та введене в експлуатацію у 1956 році. Максимальний річний видобуток на родовищі на піку його розробки у 1971 році сягав 31,3 млрд куб. м. З початку експлуатації родовища з нього видобуто 633,1 млрд куб. м. Наразі середньодобовий видобуток на родовищі складає понад 5 млн куб. м газу.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що на думку голови НАК "Нафтогаз" Юрія Вітренка, Україна може довгостроково забезпечити свої потреби власним видобутком газу. За його словами, зараз Україні бракує 10 мільярдів кубометрів природного газу. 

Також раніше Юрій Вітренко повідомляв, що проблеми з опалювальним сезоном виникнуть, якщо кілька тижнів триматимуться сильні морози. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme