Вітренко розповів, за яких умов Україна може обійтися власним газом

На думку голови НАК "Нафтогаз" Юрія Вітренка, Україна може довгостроково забезпечити свої потреби власним видобутком газу
 

Журналіст відділу новин
Вітренко розповів, за яких умов Україна…
Фото: Нафтогаз

Дефіцит газу у 10 млрд кубометрів можна компенсувати шляхом збільшення видобутку та підвищення енергоефективності.

Про це голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко розповів в інтерв'ю DW Ukrainian, інформує Depo.ua.

"Дефіцит газу можна компенсувати, якщо додати до видобутку природного газу виробництво біогазу і підвищення рівня енергоефективності. У перспективі це займе від трьох до п'яти років", – заявив Вітренко.

За його словами, зараз Україні бракує 10 млрд м3 природного газу. Тому, якщо зменшувати неефективне споживання і збільшувати видобуток на 3-5 млрд м3, то відповідну різницю можна покрити виробництвом біогазу.

"Якби Україна споживала газ на душу населення стільки, скільки споживають в Європі, ми б газ взагалі не імпортували, а експортували", – сказав голова "Нафтогазу".

Також він торкнувся питання збільшення ціни газу бюджетним установам.

"Ціна на газ у 2-3 рази менша за поточну ринкову ціну. Крім того, ринкова ціна збільшилася майже в десять разів за рік. Якщо минулого літа ціни були менше ніж 100 доларів, то зараз – 1200 доларів. Ціна 16,8 відповідає ринковим умовам і є набагато нижчою, ніж поточна місячна ціна через укладання контракту не на місяць, а до кінця наступного року", – пояснив Вітренко.

Як відомо, у 2021 році Україна побила рекорд за імпортом газу.

Нагадаємо, 20 жовтня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв, що під час поточного опалювального сезону школи, лікарні і дитячі садочки будуть отримувати газ за ціною, яка зафіксована в меморандумі, який у вересні уряд підписав з "Нафтогазом" та місцевою владою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme