Вітренко розповів про негативні наслідки для України газового контракту Угорщини та "Газпрому"

Очільник НАК "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко вважає, що фактом підписання контракту з Угорщиною на постачання газу в обхід України є те, що "Газпром" демонструє майбутні наслідки запуску "Північного потоку-2"

Журналіст стрічки новин
Вітренко розповів про негативні наслідки…
Скріншот

За його словами, "Газпром" припинив транзит газу через Україну до Угорщини, попри заброньовані потужності для транзиту. Хоч "Газпром" і має таке право за контрактом (не подавати газ для транзиту через заброньовані потужності, але при цьому оплачувати ці потужності), але це чітко демонструє те, що станеться після запуску "Північного потоку-2", якщо до того часу Кремль не розблокує доступ до транзиту через Україну для "третіх осіб".

"Наприклад, щоб європейські покупці газу від "Газпрому" могли отримувати газ на кордоні Україна-РФ і щоб вони могли самі обирати маршрут транзиту з Росії до Європи", – зазначив глава НАК у Facebook, пише Depo.ua.

За його словами, Україна публічно і непублічно попереджала партнерів в Німеччині та США, що так може статися, і що припинення фізичного транзиту через Україну створить загрози для України та для Європи.

"Кремль це робить навмисно. Це навіть не брязкання зброєю, це очевидне використання газу як зброї. У спільній заяві США та Німеччині зазначено, що у разі використання Кремлем газу як зброї, має бути відповідна реакція. Чекаємо тепер на накладення санкцій на 100% дочірню компанію "Газпрому", оператора "Північного потоку-2". Чим раніше це станеться, тим краще", – зауважив він.

Вітренко також наголосив, що Україна десятиліттями забезпечувала надійний транзит газу, а іноді навіть експорт до Угорщини.

"Без цього транзиту Угорщині було б дуже складно. Ми у повній відповідності до європейських правил створили "гарантовані потужності" (firm capacity) для транспортування газу з України до Угорщини. А ось гарантованих потужностей для транспортування газу з Угорщини до України угорська сторона так і не створила. Тобто Угорщина може гарантовано отримувати газ з України, а ми з Угорщини – ні. Ось така "одностороння" європейська інтеграція поки у нас з Угорщиною", – додав Вітренко.

Що відомо про газовий контракт Угорщини з "Газпромом"

газ

27 вересня Угорщина підписала контракт з російським "Газпромом" про постачання газу. Угода між Угорщиною та Росією діятиме впродовж 15 років. Вона передбачає поставку 4,5 млрд кубометрів газу. При цьому 3,5 млрд кубометрів газу будуть поставлятися через територію Сербії, а ще мільярд кубометрів – через Австрію.

Гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон допустив зупинку транзиту газу до Угорщини через її контракт з РФ. За його словами, як тільки у Росії з'являється можливість обійти Україну при транзиті газу, запускаються довші, але власні транзитні газопроводи.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна відповідатиме на цей "удар".

Відомо, що Україна вже відклала засідання Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, але, за словами Кулеби, це – не останній крок української сторони у відповідь на цей контракт.

Водночас Угорщина звинуватила Україну у втручанні у внутрішні справи через критику газового контракту з Росією. За словами міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, угода в жодному разі не є політичною – вона є питанням енергетичної безпеки країни.

Після цього Угорщина викликала "на килим" посла України для надання пояснень щодо реакції на газовий контракт країни з Росією. Водночас МЗС України викликало посла Угорщини в Києві.

Зазначимо, що у Єврокомісії вирішили перевірити новий газовий контракт Угорщини з Росією.

Читайте також: Молдова проти "Газпрому": Чим загрожує Україні протистояння сусідів з російським монополістом

Фото: ЕРА

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme