Україна сподівається, що ЄС відкриє кордони вже за два тижні для її громадян

Міністерство закордонних справ має надію, що Європейський Союз вже за два тижні рекомендуватиме відкрити кордони для громадян України

Журналіст стрічки новин

Як пише Depo.ua, про це у коментарі "Європейській правді" розповів речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, у відомстві сподіваються, що ЄС включить Україну до списку країн, які безпечні для подорожей, так, як вже зробив це для низки інших.

Ніколенко прокоментував й інформацію у ЗМІ щодо того, що ЄС в останньому оновленні списку безпечних для подорожей країн додасть у нього 11 або 12 нових, однак України, де показники щодо захворюваності надто низькі, там немає.

Він пояснив, що у розв'язанні цього питання "немає політики", і це зумовлено тим, що для оцінки використали давніші дані, коли показники в Україні були вищими.

"Оскільки зараз ми все більше наближаємося до встановленої Єврокомісією норми, на доручення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби Представництво України при ЄС взаємодіє із європейською стороною задля включення України до згаданого переліку під час його наступного перегляду", – наголосив він.

Однак, за його словами, у навіть у разі потрапляння України до списку безпечних країн – це не означатиме автоматичне відкриття кордонів ЄС, оскільки рекомендація Єврокомісії не є юридично зобов’язуючою. 

"Держави-члени Євросоюзу індивідуально схвалюють остаточні рішення про послаблення або посилення обмежень на подорожі", - пояснив Ніколенко й додав, що Україна працює з країнами ЄС задля спрощення умов поїздок громадян, зокрема визнання свідоцтв про вакцинацію.

Перегляд списку безпечних країн для ЄС здійснюється кожні два тижні. У рекомендації враховують показник захворюваності на 100 тисяч населення за попередні 14 днів, кількість тестів і відсоток позитивних тестів серед усіх зроблених, а також поширеність в країні мутованих штамів.

Нагадаємо, що Європейський Союз з 1 липня запускає єдині коронавірусні сертифікати. Ці документи дозволять громадянам ЄС переміщатися територіями країн-членів без затримок на кордоні – без черг, тестування, заповнення паперів і карантину. Сертифікати будуть у виді QR-кодів – вони є безкоштовними. У кожній країні їх видаватиме влада, але визнаватимуться вони на всій території ЄС. 

Також з 1 липня в Україні розпочинається бета-тестування "ковідних" сертифікатів про вакцинацію. COVID-сертифікат – документ у "Дії", який буде підтверджувати статус громадянина про вакцинацію в Україні, на території ЄС та інших країнах. Українці, які завершили курс вакцинації від коронавірусу (отримали дві дози) на території України, можуть зареєструватися на нього за посиланням.

Раніше повідомлялося, що ЄС може визнати українські COVID-сертифікати вже до кінця літа.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme