Україна в чотири рази скорочує термін дії "жовтих" COVID-сертифікатів і посилює їхню перевірку

Кабінет міністрів України значно скоротив термін дії "жовтих" COVID-сертифікатів

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Україна в чотири рази скорочує термін ді…
Фото: mintsyfra.official / Instagram

Відтепер ці документи про вакцинацію від коронавірусу однією дозою препарату будуть діяти лише 30 днів. Раніше сертифікати про перше щеплення були чинні 120 днів з моменту вакцинації.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко на засіданні уряду 24 листопада, передає Depo.ua

"Також змінено термін дії "жовтого" COVID-сертифіката, який підтверджував проведення як мінімум одного щеплення. Він становитиме 30 днів, раніше він був дійсним 120 днів", –  сказав Ляшко.

Зауважимо, що термін дії "зеленого" сертифікату про вакцинацію залишився чинним – 365 днів із моменту отримання другого щеплення від ковіду. 

Наголосимо, що після першого щеплення можна отримати жовтий електронний сертифікат. Після другого –  зелений ковід-сертифікат.

Для подорожей за кордон підходять лише зелені сертифікати. Вони свідчать про повний курс щеплення. Такі сертифікати вважаються дійсними на 14 день після другого щеплення.

Крім цього, Кабмін суттєво змінив правила перевірки сертифікатів про вакцинацію.

Найближчим часом персонал готелів, ресторанів, кафе, кінотеатрів та інших громадських закладів повинен буде в обов'язковому порядку зчитувати COVID-сертифікат через мобільний застосунок "Дія".

Штраф за неналежну перевірку –  від 34 до 170 тисяч гривень.

Наголосимо, що COVID-сертифікат можна не лише показувати зі смартфона, а також видрукувати. Зробити це можливо самостійно за допомогою порталу державних послуг "Дія" id.diia.gov.ua, на якому спершу зареєструватись, вказуючи свою електронну пошту та телефон, потім замовити послугу covid-сертифікат, зачекати від 15 хвилин до кількох годин, поки документ у форматі pdf буде створено і про це вам прийде повідомлення, потім завантажити файл. Його можна видрукувати чорним на білому папері й пред'являти в такій формі або завантажити в телефон і показувати з екрана.

Нагадаємо, в Україні посилили карантинні вимоги у "жовтій" зоні. З ініціативи МОЗ були внесені зміни до постанови Кабінету міністрів №1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme