Україна "відбила" російську блокаду чорноморських портів

Україна попередила блокаду чорноморських портів Росією, визначивши інший коридор для безпечного заходу торгових суден в порти

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин
Україна "відбила" російську блокаду чорн…
Фото: Pixabay

Таким чином Україна не допустила блокування чорноморських портів Росією, яка влаштувала ракетні та артилерійські навчання в морі.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Урядовий кур'єр".

Зазначається, що глибина коридору підтверджена на рівні 15-22,5 метра.

Спеціальні судна ДУ "Держгідрографія" рекордно швидко провели 450 кілометрів лінійної зйомки структури дна в районі Дністровської банки. Дослідження підтвердили безпечність для судноплавства морського коридору між західною межею району незаконних навчань РФ та Дністровською банкою.

"Завдяки спільним зусиллям та швидкому реагуванню ми не допустили блокування роботи Чорноморських портів України. Визначений завдяки проведеному дослідженню коридор гарантує суднам безпечний прохід Одеською затокою", – заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, минулої доби фіксували безперебійний трафік торгових суден. Більшість суден дотримувалися рекомендацій та використовували морський коридор, оминаючи зону незаконних військових навчань РФ. Балкер MV Melia став першим, але не єдиним, судном типу Panamax, який вдало пройшов новим шляхом з порту Південний.

Оперативна інформація за результатами гідрографічних робіт "Держгідрографії" вже оголосили у прибережних попередженнях України й опублікують її у Повідомленнях мореплавців.

Щоб допомогти капітанам більш надійно прокладати маршрут судна з урахуванням осадки та маневрових характеристик, найближчим часом зроблять великомасштабну врізку на навігаційні карти із детальною інформацією щодо стану глибин у морському коридорі. Також визначено координати віртуальних засобів навігаційного обладнання для чіткого встановлення меж морського коридору.

Нагадаємо, 9 лютого Росія закрила для плавання обширні райони Азовського та Чорного морів на період з 13 по 19 лютого нібито у зв'язку із проведенням навчань, які передбачають ракетну та артилерійську стрільбу.

МЗС України висловило рішучий протест Росії, заявивши, що безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях.

Увечері 10 лютого керівник проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, моніторингової групи з кримських санкцій та свободи судноплавства Андрій Клименко, оприлюднив документ, згідно з яким Росія скасувала перекриття ділянок в Азовському морі. 

Читайте також: Росія перекрила Чорне море і готує провокації: Чи готова Україна до нападу з води

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme