Україна вимагає від ООН і Червоного хреста відреагувати на масове вбивство українських полонених в Оленівці

Силові структури України спільно з Уповноваженим ВРУ з прав людини вимагають від Організації Об’єднаних Націй і Червоного Хреста відреагувати на вибухи у колонії з полоненими в Оленівці

Журналіст відділу новин
Україна вимагає від ООН і Червоного хрес…
Наслідки удару по Оленівці

Про це йдеться у заяві Служби безпеки України, Збройних сил України, Головного управління розвідки Міноборони та уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, передає Depo.ua.

"Вчинений вибух є цинічним терористичним актом рф, військовою провокацією та класичною false flag operation, метою якого є приховування воєнних злочинів, дискредитація ЗСУ, зрив постачання західної зброї та підвищення соціальної напруги в українському суспільстві", — заявила українська сторона.

Також у заяві вимагають негайно направити представників ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та представників Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на територію колонії в Оленівку для інспекції. 

Президент Володимир Зеленський провів нараду з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, начальником Головного управління розвідки Міноборони Кирилом Будановим, виконувачем обов'язків голови СБУ Василем Малюком та уповноваженим ВРУ з прав людини Дмитром Лубінцем.

"Обговорили теракт, влаштований російськими нелюдами в Оленівці, унаслідок якого було цинічно вбито понад 50 полонених українських захисників. Доказів, що це був спланований злочин, задосить. І це чергове підтвердження того, що росія — держава-терорист", — заявив Зеленський.

Він додав, що ООН і Червоний Хрест, що "мали гарантувати збереження життя та здоров’я наших військовополонених", повинні негайно відреагувати.

Фахівець зі зв’язків з громадськістю та медіа МКЧХ Олександр Власенко повідомив у коментарі "РБК-Україна", що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста мають намір потрапити в колонію в Оленівці, щоб перш за все надати допомогу пораненим українським військовополоненим, а також за можливості евакуювати їх.

"Ми знаємо про цю трагедію в колонії в Оленівці. Ми бачили фотографії. Але наших представників на той момент там не було, а також не було незалежних представників, від яких ми б могли отримати інформацію. Ми попросили відповідні структури в Донецьку, щоб ми змогли туди потрапити якомога швидше", — сказав він.

Нагадаємо, російські пропагандисти 29 липня заявили, що Збройні сили України вдарили по колонії в селищі Оленівка Донецької області, де утримують українських полонених, з реактивних систем залпового вогню HIMARS. Ватажок невизнаної "ДНР" пушилін заявив, що обстріл міг статися через те, що полонені "почали давати свідчення".

Офіс генпрокурора розпочав розслідування щодо обстрілу російськими військами колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, де утримували українських полонених, зокрема бійців "Азову".

В українській розвідці заявили, що вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК "Вагнера" (Ліга) нібито за особистою командою номінального власника Євгена Пригожина. За даними розвідки, організація та здійснення вибуху не узгодили з керівництвом міноборони рф.

Встановити обставини вибуху намагається "Медійна ініціатива за права людини" (МІПЛ). Їхні джерела переконують, що жодного обстрілу території колонії 28 липня не було, а стався саме вибух. Кажуть, що звуку прильоту, характерного для обстрілу, чутно не було.

Засновник і колишній командир полку "Азов" Андрій Білецький оголосив полювання на кожного, хто причетний до вбивства азовців, яких утримували у колонії в окупованій Оленівці, по якій сьогодні здійснили артобстріл.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme