Україна й Туреччина підписали угоду про вільну торгівлю

Президент України Володимир Зеленський та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписали угоду про вільну торгівлю між двома країнами 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Україна й Туреччина підписали угоду про…
Фото: zelenskiy_official/ Instagram

Підписання угоди відбулось у четвер, 3 лютого, в межах офіційних переговорів у Києві.

Про це лідери двох країн повідомили під час брифінгу 3 лютого, передає Depo.ua

Наголосимо, що пожвавлення товарообігу з Україною зараз є важливим для Туреччини. Оскільки торгівля Туреччини з Росією надмірно залежна від політичних відносин і часто регулюється Росспоживнаглядом у "ручному" режимі.

Зауважимо, перед процедурою підписання документу свою думку про нього висловив президент Туреччини. Ердоган поділився своїми спостереженнями у Twitter.

"За останні роки ми досягли значних успіхів у відносинах з Україною у сфері торгівлі, інвестицій, туризму та оборонної промисловості. Ми прагнемо досягти нашої мети щодо обсягу торгівлі в 10 мільярдів доларів. Незабаром ми досягнемо цієї мети завдяки Угоді про вільну торгівлю, яку ми підпишемо", – написав Ердоган.

Допис Ердогана про підписання угоди про зону вільної економічної торгівлі

Що передбачає угода про вільну торгівлю з Туреччиною

Документ про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною де-факто готували до імплементації майже 10 років. Перемовини між двома країнами почалися ще за президентства Віктора Ющенка. А реальну роботу розпочав у 2012 році тодішній міністр економічного розвитку Петро Порошенко.

Експерти-економісти вже називають підписану Зеленським та Ердоганом угоду виграшною для України.

По-перше, вона помітно зміцнює відносини України з Туреччиною. Ринки країн стають доступнішими. А це, своєю чергою, може дати певний відсоток зростання ВВП завдяки міжнародній кооперації та вільнішому рухові сировини й товарів. 

Додатковим позитивним фактором може стати те, що спростивши доступ на свій ринок, Україна робить Туреччину незалежною від російського ринку. Адже Москва неодноразово застосовувала щодо Туреччини механізми примусу. Так, Кремль забороняв доступ на вітчизняний ринок турецьких товарів, посилаючись на вигадані причини.

Окрім того, угода передбачає не тільки безмитний рух багатьох категорій товарів, але й спрощення інвестицій. А також видається логічним доповненням до співпраці Києва та Анкари у військово-промисловій сфері, котру може перевести на якісно новий рівень.

Нагадаємо, Ердоган прилетів до Києва у четвер, 3 лютого. Саме цього дня 30 років тому між Анкарою та Києвом були встановлені дипломатичні відносини. 

Перед офіційним візитом в Україну Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив на прес-конференції в аеропорту Есенбога в Анкарі.

Вже у Києві, в Маріїнському палаці, подружжя Ердоганів привітали Володимир та Олена Зеленські. В межах урочистої церемонії пролунали гімни країн. Після цього Ердоган українською привітав почесний караул. "Слава Україні!" – проголосив він. "Героям слава!" – відповіли військові.

Крім того, президенти зупинилися біля представників ЗМІ та обійшли представників делегацій обох країн і представили їх один одному.

Читайте також: Вільна торгівля з Туреччиною: Кого порадує і кого роздратує угода десятиліття між Києвом та Анкарою

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme