Україна запросила аварійну допомогу на постачання електроенергії ще й зі Словаччини, – ЗМІ

Україна запросила аварійну допомогу на постачання електроенергії не тільки з енергосистеми Білорусі, але й зі Словаччини – через Бурштинський енергоострів

Журналіст відділу новин
Україна запросила аварійну допомогу на п…
Фото: Pixabay

Йдеться буцімто про обсяг електроенергії у 100 МВт.

Про це розповіли журналістам УНІАН у прес-службі Оператора об'єднаної енергосистеми України "Укренерго", передає Depo.ua.

"Аварійку з РБ (Республіки Білорусь, – ред.) в ОЕС України 500 МВт підтверджуємо. Аварійку в БуОС (Бурштинский енергоострів, – ред.) зі Словаччини в 100 МВт підтверджуємо", – повідомили нібито в "Укренерго".

Водночас у компанії зазначили, що станом на зараз ніяких відключень споживачів – ані промислових, ані побутових – не планується.

Уточнюється, буцімто необхідність в аварійній допомозі виникла через дефіцит потужності в енергосистемі.

Водночас на офіційному сайті "Укренерго" жодної інформації про це наразі немає.

У звіті про про роботу енергосистеми 25-31 жовтня повідомляють лише, що сумарний експорт електроенергії за цей період склав 61,4 млн кВт∙год, що в 3,1 рази більше, ніж попереднього тижня (18-24 жовтня).

"Зокрема, з торгової зони "острову Бурштинської ТЕС" зріс в 3,4 раза (до 61,4 млн кВт∙год), а з "ОЕС України" – навпаки зменшився в 4,3 рази (до 0,3 млн кВт∙год). При цьому, експорт до Молдови зменшився в 4 рази (був лише у деякі години 25 і 26 жовтня) та взагалі був відсутній до Польщі. Найбільше експорт зріс до Словаччини – в 10,7 раза", – розповіли в "Укренерго".

 

Звіт про про роботу енергосистеми України 25-31 жовтня

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що 2 листопада Білорусь за запитом України почала поставляти електроенергію до країни. Поставки електрики триватимуть до 20:00 за Києвом та охоплять потужність у 500 МВт.

Довідка: 27 жовтня ЗМІ писали, що Україна може відновити імпорт електроенергії з Білорусі від 1 листопада.

Однак 30 жовтня голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус повідомив, що з 1 листопада Україна не імпортуватиме білоруську та російську електроенергію.

Та вже 1 листопада окружний адміністративний суд міста Києва скасував запроваджену раніше заборону щодо аукціонів на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації у листопаді 2021 року.

Відомо також, що Україна відновила імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі у січні-лютому 2021 року. За перших 3 місяці витрати на імпорт перевищили 950 млн грн.

За словами колишнього в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, об'єднана енергетична система України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і перейде в ізольований режим роботи у 2022 році.

Читайте також: Схиляння до переговорів з ОРДЛО і Газпромом. Енергетична пастка для Зеленського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme