Україна зведе "інтелектуальний кордон" з Білоруссю та Росією: На це з держбюджету візьмуть 17 млрд грн

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, який нині перебуває з візитом у Волинській області, заявив про необхідність посилення охорони державних рубежів та будівництва "Інтелектуального кордону"

Журналіст стрічки новин
Україна зведе "інтелектуальний кордон" з…
На фото: Денис Монастирський. Джерело: Сайт МВС

Він перевірив стан охорони державного кордону з Республікою Білорусь.

"Ми посилюємо прикордонні підрозділи силами Національної поліції та Національної гвардії. Додатково буде залучено близько 8,5 тисяч військовослужбовців та поліцейських. Це потужне угрупування складатиметься з: 3 тисяч військослужбовців ДПСУ; 3,5 тисяч — НГУ та 2 тисяч — Нацполіції. Чергуватиме також авіація МВС, зокрема 15 вертольотів, які забезпечать мобільність і, за необхідності, перекидатимуть наші сили на кордон", — сказав Монастирський під час візиту на Волинь, пише Depo.ua із посиланням на прес-центр ДСНС.

Він відвідав і місця дислокації додаткових сил МВС, де розташовано підрозділи Держприкордонслужби, Нацгвардії та Нацполіції. Їх перекинуто та розгорнуто відповідно до рішення РНБО щодо посилення охорони кордону на напрямках потенційного руху незаконних мігрантів із сусідньої Білорусі.

За його словами, такі дії дозволять стримати нелегальних мігрантів, однак для комплексного розв'язання проблеми є тільки один вихід — будівництво надійного сучасного інтелектуального кордону.

"Український рубіж необлаштований, тому в найкоротші терміни Україна має звести „інтелектуальний кордон" з Росією та Білоруссю. Для фінансування цього проєкту знадобиться 17 млрд грн. Ці кошти будуть виділені з бюджету", – зазначив  Монастирський.

Водночас очільник Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко повідомив, що на сьогодні загрози для України з боку кордону із Білоруссю немає.

Нагадаємо, що низка країн ЄС страждає внаслідок потоків мігрантів через Білорусь. Де-факто президент Білорусі Олександр Лукашенко ще наприкінці травня 2021 року у відповідь на санкції ЄС заявив, що перестане стримувати рух мігрантів через свою країну до Литви. Наразі міграційна криза, штучно створена Білоруссю посилюється. 8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. За інформацією низки ЗМІ, її супроводжували озброєні люди. 

Повідомлялося, що сотні мігрантів сидять на схилах або стоять на дорозі до КПП "Брузги – Кузниця". Нелегали прагнуть потрапити через сусідню з Білорусією Польщу до інших країн Європейського Союзу

Міністр закордонних справ Польщі Петро Вавжик назвав те, що відбувається, провокацією білоруської сторони. Він упевнений, що "влада Білорусі прагне ескалації, яка призведе до загибелі людей щонайменше на одній зі сторін". Водночас міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив бойову готовність на кордоні з Білоруссю.

Згодом нелегали на кордоні з Польщею почали штурмувати огорожу. Сталася стрілянина. Під вечір нелегальні мігранти на кордоні з Польщею припинили штурм огорожі та встановили табір. Ввечері 9 листопада дві групи мігрантів таки змогли прорватися з Білорусі до Польщі. Однак усіх їх згодом затримали.

Відомо також, що ЄС готує новий пакет санкцій проти Білорусі через міграційну кризу на кордоні з Польщею та Литвою. Схвалення санкцій може відбутися вже наступного тижня.

Водночас в українському МВС готуються до можливого прориву кордону.

Читайте також: Єгері й тероборона: Як Україна захищатиметься від мігрантів Лукашенка

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme