Українські олігархи: У РНБО розповіли, коли назвуть перші прізвища 

Перші прізвища українських олігархів Рада національної безпеки та оборони оприлюднить вже через три місяці, у травні 2022 року 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Українські олігархи: У РНБО розповіли, к…
Фото ілюстративне. Джерело: РНБО

Такі терміни назвали у Міністерстві юстиції України. Там також розповіли, за якими ознаками будуть зараховувати до олігархів впливових українців.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Мін'юсту.

До відповідного реєстру потраплятимуть ті, хто матиме такі ознаки:

  • наявність значних активів;

  • монополія на окремому ринку товарів;

  • участь у політичному житті;

  • контроль медіа.

"Критерій у частині політики дуже-дуже простий і легко перевіряється. Насамперед це якщо особа займає якусь політичну посаду або має близьких родичів чи бізнес-партнерів на політичних посадах", – сказав очільник профільного міністерства Денис Малюська. 

Він також підкреслив, що роботу з перевірки й збирання інформації, хто олігарх, а хто ні, може зробити будь-яка зацікавлена особа.

Своєю чергою, особи, котрі мають всі ознаки олігарха, мають більше як три місяці для того, щоб за власною ініціативою позбутися принаймні однієї з них.

Як відомо, 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав антиолігархічний закон. Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень. Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.

Згідно з законом, особі, визнаній олігархом, та включеній до Реєстру, забороняється: фінансувати партії, бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації; фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Визначати, хто потрапить до переліку олігархів, буде Рада національної безпеки і оборони.

Допис про деолігархізацію

Нагадаємо, раніше стало відомо, що у РНБО перевіряють понад 13 прізвищ людей на приналежність їх до олігархів. Про це розповів журналістам очільник РНБО Олексій Данілов. 

Читайте також: У "Слузі народу" придумали, як ще можна приструнити олігархів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme