Українські вчені виявили речовини, які допоможуть запобігти гострій пневмонії від COVID-19

Науковці з Інституту молекулярної біології і генетики та Інституту фізіології імені О.О. Богомольця НАН України знайшли речовини, які можуть допомогти запобігти гострому запаленню легенів від коронавірусу

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Українські вчені виявили речовини, які д…
Фото: Pixabay

Станом на зараз дослідження ще тривають, втім, за попередніми результатами, виявлені сполуки можуть бути використані для створення медичних препаратів.

Вони допоможуть запобігти гострого запалення легень, повідомляє Depo.ua із посиланням на допис Інституту молекулярної біології у Facebook.

Зазначається, що вчені поставили собі за мету підібрати речовини, які блокуватимуть розвиток запального процесу. Цей фермент називається протеїнкіназа С бета, і він є ключовим.

"Коли в наш організм потрапляє інфекція – віруси чи бактерії, – гранулоцити вибухають, викидаючи в позаклітинний простір своє ядро, тобто ДНК. Нейтрофільні пастки, власне, – це сіті, "сплетені" з ДНК загиблих клітин крові. Проте під дією вірусу SARS-CoV-2 гранулоцити схильні до, образно кажучи, "масового самовбивства". Іншими словами - нейтрофільних позаклітинних пасток, які мали би захистити організм, утворюється настільки багато, що вони призводять, навпаки, до його саморуйнування", – пояснили в Інституті.

Уточнюється, від тестування сполук на ізольованих лейкоцитах вчені перейшли до серії експериментів in vivo. На думку команди науковців, підібрані сполуки мають дуже хороші перспективи в попередженні нейтрофіл-залежних ушкоджень при гострому запаленні легень у пацієнтів з ковідом.

Українські вчені виявили речовини, які допоможуть запобігти гострої пневмонії від COVID-19

Нагадаємо, протягом минулої доби в Україні 55 897 осіб отримали щеплення проти коронавірусу COVID-19. Загалом 6,5 млн українців уже повністю вакциновані.

Як відомо, вакцинація проти COVID-19 в Україні стартувала 24 лютого 2021 року. Щеплення здійснюються чотирма вакцинами: британська AstraZeneca, CoronaVac від китайського виробника Sinovac Biotech, Pfizer і BioNTech (Comirnati) німецько-американського виробника, а також американські препарати Moderna та Janssen.

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme