Українці вимагають скасувати ДПА у школах, освітній омбудсмен проти

Петиція до президента України про відміну цього року обов'язкової Державної підсумкової атестації (ДПА) для учнів 4, 9 та 11 класів набрала обов'язкові для розгляду 25 тисяч підписів
 

Журналіст відділу новин
Українці вимагають скасувати ДПА у школа…
Фото: nk-online.tv

Тепер її має розглянути президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сторінку петиції на сайті президента.

"У зв'язку з епідемією коронавірусу та запровадженням дистанційного навчання в областях, які знаходяться в червоних зонах, пропоную відмінити Державну підсумкову атестацію для учнів четверних, дев'ятих та одинадцятих класів у зв'язку з нееквівалентною кількістю часу для опрацювання та засвоєння програми учнями на онлайн-навчанні порівняно до очної форми навчання в школі", – сформулював вимогу автор петиції Петро Олександрович Пацалюк.

Автор переконаний, що учням досить важко підготуватися до екзамену на дистанційній формі навчання і це буде несправедливо щодо учнів, яким відмінили обов'язкове ДПА у 2021 і 2020 роках.

Крім цього, 10 лютого до комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій було направлено на розгляд проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)", який пропонує скасувати проведення ДПА у загальноосвітніх школах.

У свою чергу освітній омбудсмен Сергій Горбачов виступив категорично проти скасування Державної підсумкової атестації. Він вважає, що скасування ДПА може призвести до ще більших освітніх втрат.

"У 2020-2021 роках скасування ДПА для здобувачів освіти було вимушеним кроком у зв'язку з епідемічною ситуацією. Скасовувати третій рік поспіль цей важливий інструмент оцінювань навчальних результатів учнів базової та старшої школи, на мою думку, означає поглибити незнання щодо якості української освіти, яка від початку пандемії й так зазнала суттєвих втрат", – переконаний Сергій Горбачов.

Він звертає увагу, що цьогорічні одинадцятикласники були випускниками днв'ятих класів на початку пандемії й також не складали тоді ДПА.

"Тобто фактично їхні освітні результати на рівні базової та старшої школи залишаються не оціненими, й ні заклади освіти, ні держава не можуть наразі порівняти результати їхніх знань до та під час пандемії й відповідно, проаналізувати освітні втрати, виробити певну стратегію", – б'є на сполох освітній омбудсмен.

За його словами, таким чином Україна втрачає інформацію про освіту цілого покоління.

"Ми не знаємо, скільки триватиме пандемія, і якщо щороку скасовувати ДПА для одинадцятикласників, навіть якщо вони складають ДПА в базовій школі - це не дозволить об’єктивно оцінювати здобуті знання та розуміти масштаб освітніх втрат", – наголошує Сергій Горбачов.

Нагадаємо, раніше освітній омбудсмен Сергій Горбачов висловив думку, що ДПА потрібно проводити за зразком ЗНО.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme