Українцям, вакцинованим CoviShield і CoronaVac, скоро дозволять в'їзд до ЄС

Уряд працює над тим, щоб українці, щеплені вакцинами CoviShield і CoronaVac, могли їздити до Європейського Союзу
 

Українцям, вакцинованим CoviShield і Cor…
Фото: ЕРА

Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на зустрічі з журналістами, інформує Depo.ua.

За його словами, відмова пропускати туристів, щеплених вакциною, визнаною ВООЗ, є порушенням міжнародного права.

"Міжнародне право говорить: якщо встановлена норма, що при перетині кордону людина повинна бути вакцинована від якоїсь інфекційної хвороби, обов'язково повинна бути вакцина, визнана ВООЗ. Тобто міжнародне право гарантує: якщо ВООЗ визнала вакцину, то будь-який регулятор всередині країни не може не пускати людину, якщо вона покаже повний курс щеплень", – заявив Ляшко.

Він додав, що європейський регулятор EMA, який ще не визнав CoviShield і CoronaVac, зараз розглядає їхні документи. За його словами, найближчим часом очікується рішення EMA щодо цих препаратів.

Ляшко наголосив, що наступного тижня проведе переговори в Брюсселі щодо визнання вакцин, які використовуються в Україні.

Крім того, у зв'язку із запуском ковідних сертифікатів, Україна домовляється про їхнє визнання з усіма країнами Євросоюзу.

"Кожна країна ЄС може самостійно домовитися про взаємовизнання національних COVID-сертифікатів і необов'язково з конкретним переліком вакцин. Зараз наше МЗС працює над цим з усіма країнами. Думаю, що протягом місяця ЄС відкриє доступ для мандрівників, які вакциновані цими препаратами", – пояснив очільник МОЗ.

Нагадаємо, 1 липня Міністерство закордонних справ озвучило сподівання, що Європейський Союз вже за два тижні рекомендуватиме відкрити кордони для громадян України.

Як відомо, вакцинація проти COVID-19 в Україні стартувала 24 лютого 2021 року. Щеплення здійснюються п'ятьма препаратами: AstraZeneca (CoviShield) з Індії, CoronaVac від китайського виробника Sinovac Biotech, Pfizer і BioNTech (Comirnati) німецько-американського виробника, AstraZeneca італійського виробництва та вакцина AstraZeneca (SK-Bio) південнокорейського виробництва. 

Читайте також: Україна на карантині до 31 серпня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme