Уряд врегулював розподіл повноважень у зв'язку з децентралізацією

Кабінет Міністрів ухвалив два законопроекти щодо розподілу повноважень органів місцевого самоврядування у зв'язку з децентралізацією

Уряд врегулював розподіл повноважень у з…
Фото: Прес-служба КМУ

Таким чином органи місцевого самоврядування отримають більше повноважень та можливостей.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну 3 листопада, інформує Depo.ua.

Йдеться про питання сфери культури, туризму, екології, освіти, охорони здоров'я, безпеки та інших.

Зазначається, що ухвалені зміни усувають дублювання повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів. Зокрема, місцеві органи влади зможуть самі визначати структуру своїх виконавчих підрозділів.

"Це важливі проєкти для збільшення незалежності та самодостатності всіх громад. Наразі між центральною та місцевою владою встановлено ефективну взаємодію та чесний діалог, що дозволяє нам швидше рухатися вперед", – додав Шмигаль.

При цьому, законопроекти визначають та розмежовують повноваження сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів, районних та обласних рад, районних та обласних державних адміністрацій за принципом субсидіарності.

Уряд врегулював розподіл повноважень у зв"язку з децентралізацією

Нагадаємо, 13 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2598 "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)".

Згідно з ним, для адміністративного нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади пропонується запровадити інститут префектів. Префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету міністрів президент.

16 грудня 2019 року на офіційному порталі Верховної Ради з'явився текст законопроекту "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)".

Згодом Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував спрямувати до Конституційного Суду президентський законопроєкт №2598.

У свою чергу, західні посольства розкритикувати законопроект

Після цього, 16 січня 2020 року, президентський проект закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" вирішили відкликати з Ради і відправити на доопрацювання.

Читайте також: Cмерть райцентрів і префекти: Яким буде новий устрій в регіонах від Зеленського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme