Уряд запроваджує "жовтий" та "зелений" COVID-сертифікати: Що це означає для українців

В Україні уже наступного тижня діятимуть два види COVID-сертифікатів – "жовтий" та "зелений"

Редактор стрічки новин
Уряд запроваджує "жовтий" та "зелений" C…
Фото: Ужгородська міська рада

Відповідно до постанови уряду про зміни правил карантину, яка була ухвалена вчора, 13 вересня, "жовтий" сертифікат засвідчує отримання особою однієї дози вакцини проти коронавірусу, "зелений" – отримання обидвох доз, тобто повний курс вакцинації.

Нові правила карантину набудуть чинності через 7 днів після ухвалення змін до постанови, передає Depo.ua.

Які переваги отримають власники COVID-сертифікатів

У "жовтій" зоні – обмеження "жовтого" рівня епіднебезпеки не діють, якщо всі учасники (відвідувачі) і не менше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів і басейнів мають "жовті" або "зелені" COVID-сертифікати.

Рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованих, або дотримуватися всіх карантинних обмежень, залишається за власником закладу.

Навчальні заклади будуть працювати при наявності не менше 80% працівників з "жовтими" або "зеленими" COVID-сертифікатами. Тобто вчителі зможуть приходити в школи і з одним щепленням.

У "червоній" зоні – діючі обмеження "червоного" рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників і організаторів масових заходів, в тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів і басейнів "зеленого" COVID-сертифікату.

Навчальні заклади у "червоній" зоні будуть працювати тільки якщо 100% працівників мають "зелений" COVID-сертифікат.

Якщо особа, що перетинає кордон України, має "жовтий" або "зелений" сертифікат про вакцинацію або одужання від COVID-19, вона може не проходити самоізоляцію. Це ж стосується і осіб, що прибувають з непідконтрольних територій.

Як зміниться робота бізнесу за нових правил карантину

Як розповів в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, зміни, які ухвалив уряд до постанови про епідемічні обмеження, дозволяють працювати певним сферам економіки при посиленні карантинних обмежень, за умови вакцинації колективу і прийняття тільки вакцинованих відвідувачів. 

 

"Сьогодні ті зміни, які ми запропонували в постанові, дозволяють працювати закладам або з такими обмеженнями, які були для жовтого рівня епідемічної небезпеки, або в разі, якщо вакциновано 80% колективу і приходять вакциновані люди – або в кінотеатр, або в спортзал – тоді можна ці обмеження не застосовувати. Власник закладу обирає, яким шляхом рухатися: або працює в карантинних обмеженнях, або показує, що цей заклад працює для вакцинованих і в ньому весь колектив вакцинований", – сказав Ляшко.

 

Міністр зазначив, що заклади харчування, спортивні заклади, кінотеатри тощо зможуть працювати і в "червоному" рівні епідемічної небезпеки, якщо 100% працівників цих закладів будуть мати "зелений" COVID-сертифікат, або будуть проходити ПЛР-тестування кожні три дні, або нададуть дані про перенесену коронавірусну хворобу.

 

Що стосується усіх закладів освіти – дитячих садочків, початкових класів, середньої та вищої школи, то вони можуть працювати, за умови вакцинації викладацького складу більше ніж на 80%, причому у жовтому рівні епіднебезпеки допускається вакцинація 80% педагогічного колективу хоча б однією дозою ковід-вакцини.

 

Міністр охорони здоров’я нагадав, в Україні діє законодавство згідно з яким передбачено обов’язкову вакцинацію так званого декретованого контингенту, коли до роботи в тій чи іншій сфері допускаються виключно або вакциновані люди, або люди, які пройшли медичний огляд на носійство збудника певної хвороби.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 13 вересня ухвалив зміни до постанови №1236, що встановлює нові карантинні обмеження в Україні

Читайте також: Україна на карантині до 1 жовтня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme