Кабмін встановив нові карантинні норми: Що змінилося

Кабінет міністрів 13 вересня ухвалив зміни до постанови №1236, що встановлює нові карантинні обмеження в Україні

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Кабмін встановив нові карантинні норми:…
Фото: Pixabay

Постанова набере чинності через сім днів з моменту публікації. Станом на зараз, документ не був оприлюднений.

Зокрема, зміни стосуються обмежень для різних рівнів епіднебезпеки, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу МОЗ.

Зазначається, що ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції (так звані "жовтий" або "зелений") та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. Так званий "жовтий" сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а "зелений" – про повний курс. 

Зміни у "жовтій" зоні

У разі введення "жовтої" зони, навчальні заклади зможуть працювати за умови наявності не менше як 80% працівників з "жовтими" чи "зеленими" COVID-сертифікатами. 

Водночас і обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі відвідувачі та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть "жовтий" чи "зелений" COVID-сертифікат. 

Уточнюється, що кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень, залишається за власником. 

Зміни у "червоній" зоні

У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників мають "зелений" COVID-сертифікат.

Окрім цього, чинні обмеження "червоної" зони не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх відвідувачів, працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів "зеленого" COVID-сертифікату.

Зміни при перетині кордону

За умови наявності в особи, що перетинає кордон України, "жовтого" чи "зеленого" сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19, вона може не проходити самоізоляцію. Це ж стосується й осіб, що які прибувають з тимчасово окупованих територій.

У МОЗ наголосили, що кольорові відмітки працюватимуть виключно у цифровому форматі. Іншими словами, друкувати сертифікати на папері відповідного кольору немає потреби.

Нагадаємо, в Україні нині спостерігається погіршення ситуації з коронавірусу, тому у МОЗ не виключають запровадження локдауну вже восени. Водночас поки що конкретної кількості хворих, за якої в Україні можуть ввести локдаун, немає.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів також, які обмеження чекають на українців при потраплянні до "жовтого" та "червоного" рівня епідемічної небезпеки.

Читайте також: Україна на карантині до 1 жовтня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme