В Арктиці зафіксували рекордне потепління

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО), яка є спеціалізованою міжурядовою установою ООН у галузі метеорології, визнала новий плюсовий температурний рекорд для Арктики – 38°C тепла у російському місті Верхоянську
 

Журналіст відділу новин
В Арктиці зафіксували рекордне потеплінн…
Фото: VSEON

Абсолютно рекордну температуру повітря було зафіксовано ще 20 червня 2020 року, однак офіційно визнано рекордом лише зараз.

Про це інформує Depo.ua з посиланням на сайт ВМО.

Зазначається, що ця температура, більш прийнятна для Середземномор'я, ніж для Арктики, була виміряна на метеорологічній спостережній станції під час виняткової і тривалої сибірської хвилі тепла. Протягом більшої частини літа минулого року середні температури в арктичній зоні Сибіру на 10°C перевищували норму, посилюючи руйнівні пожежі, спричиняючи масштабну втрату морського льоду та відіграючи важливу роль у тому, що 2020 рік став одним з трьох найтепліших років в історії спостережень.

"Цей новий для Арктики рекорд є черговим показником у серії спостережень, які надійшли в Архів даних ВМО про екстремальні метеорологічні та кліматичні явища і стали тривожним сигналом зміни нашого клімату. У 2020 році також було зафіксовано новий температурний рекорд (18,3°C) для Антарктичного континенту", – прокоментував генеральний секретар ВМО професор Петтері Таалас.

За його словами, наразі дослідники ВМО працюють над тим, щоб перевірити покази температури на рівні 54,4°C, зареєстровані у 2020 та 2021 роках у найспекотнішому місці у світі – Долині Смерті в Каліфорнії, і підтвердити новий температурний рекорд для Європи – 48,8°C, зареєстрований на італійському острові Сицилія цього літа.

Нагадаємо, 3 листопада в ООН зафіксували перший випадок масштабного голоду через глобальні зміни клімату. Йдеться про спалах голоду, який виник на півдні Мадагаскару.

Згідно з дослідженням ООН, аномальна спека, яка била температурні рекорди цього літа, залежить від швидкості потепління, а не від рівня глобального потепління. В найближчі роки спека продовжиться. Буде зберігатися тенденція перевищення рекордних показників температури по всій Землі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme