В Ірані стартували слухання у справі збиття літака МАУ: Жорстка реакція МЗС

У неділю, 21 листопада, в іранському військовому суді розпочалися слухання у справі катастрофи пасажирського літака "Міжнародних авіаліній України", який збили в небі над Тегераном у 2020 році

Журналіст відділу новин
В Ірані стартували слухання у справі зби…
Фото: ЕРА

На засіданні суду в Тегерані були присутні десять військових різних рангів, яких підозрюють у скоєнні цього злочину.

Про це повідомляє Associated Press із посиланням на іранську агенцію IRNA, передає Depo.ua.

Засідання відвідали також родини жертв і їхні юристи. Вони представляють 103 офіційних позивачів щодо збиття літака МАУ PS752.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що взяли до відома інформацію про початок слухань у військовому суді Ірану щодо збиття літака МАУ.

"МЗС також висловлює подяку за запрошення посла України взяти участь у цьому засіданні", – додали у прес-службі.

Наголошується, водночас, що станом на сьогодні запити про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні, направлені українською стороною до компетентних органів Ісламської Республіки Іран, не виконано в повному обсязі, й запитувані документи та інформація не надані іранською стороною.

"У зв’язку з цим вважаємо недоцільною участь посла України в Ісламській Республіці Іран у формальному судовому засіданні, де буде зачитано обвинувальний акт. Ми закликаємо Іран виконати свої зобов’язання за міжнародним правом та надати запитувану інформацію українським компетентним органам. Наша мета залишається незмінною – встановлення істини та притягнення винних до відповідальності", – підсумували в МЗС.

Нагадаємо, раніше в Офісі генпрокурора пояснили, чому Іран не розкриває імена підозрюваних у збитті літака МАУ.

Довідка: 8 січня 2020 року невдовзі після зльоту з тегеранського аеропорту імені Імама Хомейні розбився літак Boeing-737 рейсу PS752 української авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ). Внаслідок трагедії загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

11 січня 2020 року Іран офіційно визнав, що збив український пасажирський літак "Міжнародних авіаліній України", але наголосив, що зробив це випадково.

30 грудня 2020 року в МЗС України заявили, що розмір компенсацій сім'ям загиблих в катастрофі літака МАУ в Ірані мають визначити під час переговорів.

17 лютого 2021 року Україна заявила, що сподівається у досудовому порядку вирішити з Іраном ситуацію довкола катастрофи українського літака біля Тегерану.

20 лютого Військова прокуратура Ірану завершила розслідування катастрофи літака МАУ і готує обвинувальний акт, щоб передати справу до суду

17 березня Іран оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака авіакомпанії МАУ в січні 2020 року.

6 квітня стало відомо, що у справі про збиття літака МАУ 10 іранським посадовцям висунули звинувачення.

26 квітня американські ЗМІ із посиланням на перехоплений запис переговорів іранських чиновників повідомили, нібито влада Ірану від самого початку знала причину катастрофи літака МАУ, проте перші три дні навмисно приховувала її.

За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України Олексія Данілова, Україна схильна вважати атаку на літак МАУ в Ірані терактом.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme