В МОЗ розвіяли міф про антибіотики при ГРВІ

Прийом антибіотиків при гострих вірусних інфекційних захворюваннях (ГРВІ) не допоможе позбутися захворювання
 

Журналіст відділу новин
В МОЗ розвіяли міф про антибіотики при Г…

В Міністерстві охорони здоров'я України зазначили, що в міф про те, що нібито ГРВІ можна лікувати антибіотиками, вірять 64% людей.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу МОЗ.

За даними МОЗ, антибіотики помилково приймають і при затяжному кашлі, і температурі, але це не вилікує недугу. Разом з тим сильно підвищиться ризик того, що антибіотик не допоможе в майбутньому.

"Люди зловживають прийомом антибіотиків без звернення по медичну допомогу, не відрізняючи бактеріальну інфекцію від вірусної. Водночас призначити антибіотик може тільки лікар за результатами аналізу крові", – звернули увагу в міністерстві.

У Центрі громадського здоров'я при МОЗ дійшли висновків, що 90% всіх призначених сімейними лікарями антибіотиків використовують для лікування інфекцій дихальних шляхів. 90% таких інфекцій спричинені вірусами, на які антибіотики не діють.

Також медики наголошують, що антибіотики не допоможуть уникнути або впоратися з ускладненнями при ГРВІ.

"Якщо ви маєте ризик розвитку ускладнень від грипу (а він також є вірусною інфекцією), й у вас немає щеплення, лікар може запропонувати специфічні препарати, що використовують виключно для попередження важких форм грипу", – йдеться в повідомленні.

При ГРВІ найдієвішим методом вважають симптоматичне лікування. Воно передбачає вплив на окремі симптоми захворювання (наприклад, прийом судинозвужувальних препаратів під час нежитю).

У МОЗ наполягають, що у разі виникнення ГРВІ кращими "ліками" є:

  • відпочинок, постільний режим
  • більше пийте теплу рідину
  • провітрюйте приміщення
  • збалансоване і раціональне харчування
  • жарознижувальні препарати (їх слід приймати у разі необхідності).

У МОЗ закликали українців не займатися самолікуванням, а у разі виникнення перших симптомів ГРВІ звертатися до свого сімейного лікаря, з яким також можна проконсультуватися з приводу необхідності прийняття антибіотиків.

Нагадаємо, 23 вересня у МОЗ повідомили, що цієї осені українці зможуть отримати щеплення від грипу однією з трьох вакцин виробництва Південної Кореї, Франції та Нідерландів.

Раніше стало відомо, що Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує циркуляцію чотирьох штамів грипу в Україні цієї осені. 

Як відомо, вакцинуватися від штамів краще у вересні або жовтні. Таким чином в організмі утвориться достатня кількість антитіл. В першу чергу слід вакцинуватися медикам, освітянам, вагітним, літнім людям, а також громадянам з хронічними захворюваннями.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme