В ОПЗЖ пропонують повернути Україні позаблоковий статус

Народні депутати від ОПЗЖ зареєстрували у Верховній Раді законопроект про повернення Україні позаблокового статусу

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
В ОПЗЖ пропонують повернути Україні поза…
Фото: Сайт ОПЗЖ

Таким чином нардепи хочуть позбавити Україну можливості вступу до НАТО, що також пропонував бізнесмен Дмитро Фірташ у своїй статті.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на картку відповідного законопроекту на сайті Ради.

Ініціаторами законопроекту позначені народні депутати від ОПЗЖ Нестор Шуфрич та Юрій Загородній. Документом передбачено внести зміни до закону України "Про засади внутрішньої та зовнішньої політики". Зокрема, пропонується змінити текст Декларації про державний суверенітет, прописавши там позаблоковий статус України.

Нардепи наголошують у пояснювальній записці, що Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року № 55-ХІІ, Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, який підтверджений волею Українського народу на республіканському референдумі 1 грудня 1991 року, стали основоположними актами для здобуття суверенності та незалежності України.

"Згідно з положеннями розділу ІХ Декларації Українська РСР урочисто проголосила про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках і дотримується трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї", – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Шуфрич та Загородній переконані, що набуття Україною членства в НАТО призведе до змін у правах та свободах людини і громадянина в нашій країні.

"Таким чином, виходячи із історично-правового аспекту проголошення незалежності України та утвердження міжнародно-правового статусу нашої держави – зміна статусу України як нейтральної держави можлива лише шляхом внесення змін до розділу І Конституції України, які будуть підтриманні більшістю громадян України на всеукраїнському референдумі", – додали нардепи.

На думку парламентарів від ОПЗЖ, Україні варто співпрацювати з усіма партнерами, перебуваючи у позаблоковому статусі.

"На сьогодні, єдиним вірним шляхом є зайняття прагматичної позиції щодо взаємовигідного співробітництва з усіма зовнішньополітичними заінтересованими партнерами та вибудовування власного безпекового простору не припиняючи тісної співпраці з Організацією Північноатлантичного договору.Законопроектом пропонується визначити необхідність дотримання Україною політики позаблоковості", – вказано у записці.

Водночас метою законопроекту вказані:

  • консолідація суспільства;

  • створення механізму забезпечення суверенітету, захисту територіальної цілісності та незалежності України;

  • забезпечення здійснення рівноправного взаємовигідного співробітництва з усіма зовнішньополітичними заінтересованими партнерами;

  • продовження конструктивного партнерства з НАТО та іншими військово-політичними блоками.

Зауважимо, що законопроект не може бути ухвалений, оскільки курс на НАТО був прописаний у Конституції України пізніше, за Декларацію про державний суверенітет, 21 лютого 2019 року. Зокрема, зміни до Конституції закріплюють незворотність стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Відомо, що США 26 січня надали письмову відповідь Росії від свого імені та імені союзників по НАТО. У відповіді на закиди Росії щодо "гарантій безпеки" йшлося про те, що Україна має право сама визначати своє геополітичне майбутнє, зокрема, і щодо вступу до Альянсу. Також прокоментував передачу відповіді Росії й генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. США розраховують на подальші контакти з Москвою після того, як вона ознайомиться з відповіддю Вашингтона.

Американці також проінформували Україну про те, як саме вони відповіли Росії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme