В Раду внесли законопроект про "всеукраїнський кешбек": Що це означає

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект №5734-2, яким пропонують запровадити всеукраїнський кешбек за безготівкові розрахунки

Редактор стрічки новин
В Раду внесли законопроект про "всеукраї…
Фото: Pixabay

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт парламенту.

Авторами є народні депутати від "Слуги народу" Данило Гетманцев, Ольга Василевська-Смаглюк та Вікторія Кінзбурська.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, задля збереження частки безготівкових розрахунків в загальній кількості платіжних операцій критично важливим є одночасне передбачення компенсаторного механізму для неминучого зменшення пропозицій програм лояльності для громадян.

Проект закону пропонує внести зміни до законів "Про банки і банківську діяльність", "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" та "Про платіжні послуги".

Як розповіла авторка законопроекту Василевська-Смаглюк у своєму Telegram-каналі, цей документ є альтернативним до проекту закону інших депутатів, які лобіюють зниження ставок на еквайринг та інтерчендж (комісію платіжних систем на транзакції).

"Ми передбачаємо, що зниження такої комісії призведе до згортання пільгових тарифів для карток пенсіонерів та бюджетників. А також на перехід в готівкові розрахунки. Бо ставити термінали банкам стане нецікаво. Тож ми вирішили, якщо вже почалася така "пісня" віддати людям кошти за кожну транзакцію, а не залишати ці кошти в ритейлерів, як передбачають наші опоненти", - зазначила нардепка.

За її словами, відповідно до законопроекту, торговець буде зобов’язаний заохочувати користувача до використання електронного платіжного засобу шляхом зменшення на 0,1% суми фактичного списання коштів з користувача на користь торговця за конкретною платіжною операцією з оплати товарів, робіт, послуг торговця за умови здійснення користувачем оплати з використанням платіжної картки. При цьому зменшення списання має забезпечуватися автоматично платіжними організаціями платіжних систем.

Законопроект про всеукраїнський кешбек - допис у ТГ Василевської-Смаглюк

Нагадаємо, раніше Верховна Рада ухвалила законопроект №4184, про стягнення ПДВ з нерезидентів за надання електронних послуг, відомий як закон про "податок на Google". 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme